ОББ приключи сделката за Райфайзенбанк

OFFNews 08 юли 2022 в 13:05 1823 0

ОББ

Снимка Архив

ОББ и Райфайзенбанк се сливат

KBC Банк и Райфайзен банк интернешънъл завършиха днес обявената още на 15 ноември 2021 г. сделка за придобиване на 100% от акциите на Райфайзенбанк България, съобщиха официално от финансовата група.

Сделката включва всички подразделения на Райфайзен България- "Райфайзен лизинг България", "Райфайзен Асет мениджмънт" , "Райфайзен Застрахователен брокер" и "Райфайзен Сървис". Придобиването на обща стойност 1,009 милиарда евро, платени в брой, отразява качеството на
франчайза на "Райфайзен" в България и потенциала за постигане синергия, смятат от КВС. 

"Райфайзенбанк (България) системно е развивала банковите си дейности от навлизането си на пазара през 1994 г. насам. Тя е водеща универсална банка в България, предлагаща пълния набор от банкови услуги, услуги за управление на активи, лизинг и брокерски застрахователни услуги на физически лица, МСП и корпоративни клиенти. 

Банката е на шесто място с дял на местния пазар, възлизащ на 7,9 на сто по отношение на активите и 8.4 на сто по отношение на кредитите. Има мрежа от 122 банкови клона в цялата страна, допълвани с мрежа от мобилни банкови консултанти, външни партньори и кредитни посредници. "Райфайзенбанк" (България) има 2 500 служители, обслужващи 635 000 клиенти.

Сделката включва и "Райфайзен Лизинг България" - четвъртата по големина лизингова компания в България с 10.5 процента пазарен дял, "Райфайзен Асет мениджмънт" (България) - третата по големина компания за управление на активи в България с 9.7 процента пазарен дял и 106 милиона евро в активи под управление, "Райфайзен Застрахователен брокер", която обслужва лизинга и корпоративните клиенти на "Райфайзенбанк" (България) и разпространява продукти на 12 застрахователни компании с 1 процента пазарен дял, както и "Райфайзен Сървис". Рисковият профил на "Райфайзенбанк" и управлението на нормативното съответствие са сходни с тези на KBC Груп.

Силният кредитен рейтинг на ОББ, който е най-високият сред банките в България и 2 пункта повече от този на България като държава, по данни на рейтинговата агенция "Фич" (Fitch), потвърждава, че ОББ е постоянен пример на българския пазар за финансова сила и стабилност. 


"Райфайзенбанк" (България) и ОББ ще слеят дейността си, което ще позволи на КВС още повече да укрепи позицията си на банковия пазар в България. Прогнозното обединено дружество (ОББ и "Райфайзенбанк" (България) ще постигне 19,3 процента пазарен дял по отношение на активите (в сравнение с 11.4 процента за ОББ към днешна дата), с което KBC ще стане най-голямата банка в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови