Нов закон отваря вратичка за нечисти сделки с жп терени, твърди организация

OFFNews Последна промяна на 16 октомври 2017 в 08:41 3664 0

С промените в Закона за железопътния транспорт, които вече минаха на обществено обсъждане, се прави опит за заобикаляне на друг действащ закон – този за държавната собственост. Това твърдят от Гражданската инициатива за обществен и релсов транспорт.

До момента Министерски съвет бе длъжен да гласува изрични решения за преобразуването на всеки един имот публична държавна собственост в частна държавна собственост и това бе отразено в протоколите на всяко заседание, като след това можеше да бъде търсена лична отговорност от взелите решението министри, коментират от неправителствената организация.

Според инициативата с готвените промени в Закона се отваря вратичка за директно прехвърляне на терени публична държавна собственост на железопътни предприятия, които по смисъла на Закона за държавната собственост автоматично ще стават частна такава, но вече без необходимост от изрично решение на Министерски съвет за преобразуването им.

Така те могат лесно да бъдат продадени според чл. 43, ал. 4 от Закона за държавната собственост, а така отговорностите практически ще се размият и това ще отвори нова възможност за нечисти сделки с държавно имущество, твърдят от ГИОРТ. 

От организацията подчертават, че и в действащия Закон за държавната собственост е предвидена възможност за учредяване на ограничени вещни права върху публична държавна собственост, когато това е необходимо за изграждане на линейни обекти на техническата инфраструктура (включително железопътна) – т.е. правото на строеж върху публична държавна собственост може да се учреди, без да има необходимост от прехвърляне на тази собственост или промяна на нейния статут.

„Посочените дотук факти показват, че тези, които са писали закона или са некомпетентни, или злонамерени. И в двата случая обаче крайният резултат ще бъде в ущърб на българските граждани (фактическият собственик на тези имоти). Поради този факт, ние настояваме хората, подготвили промените да дадат публично обяснение и да носят персонална отговорност”, заяви Георги Статков от гражданската инициатива.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !