НАП запорира акциите на Васил Божков в лотариите

OFFNews 12 февруари 2020 в 17:21 4714 1

НАП е запорирал акции на Васил Божков в поне 2 негови компании, съобщи "Капитал", а "Клуб З" публикува и документи за това.

На 6 февруари данъчните са наложили запор на акциите на "Вабо 2012". Компанията (името очевидно е абривиатура от вървите срички на името Васил Божков) е еднолична собственост на Васил Божков. 

Конкретно "Вабо 2012" е собственик на 51% от "Лотария БГ" (освен него 44% има дружество на братята Димитър и Милен Ганеви и 5% дружество на Георги Попов), а "Лотария БГ" на свой ред е собственик на "Ню геймс", което притежава лиценза за моментната лотария, която парламентът забрани със закон миналата седмица.

Освен това "Вабо 2012" е собственик и на 84% от "Вабо 2017". Тази компания има реално един-единствен актив - самолетът на Божков. 

Втората компания, в която НАП налага запори на акциите на Божков, е "Евробет партнърс". Това дружеството притежава 51% от "Евробет", като останалите 49% са на гръцката Intralot, контролирана от Сократис Кокалис. "Евробет" организира другата частна "Лотария България", но по-голямата част от бизнеса й са числови игри, които не са обект на новата законова забрана.

В "Евробет партнърс" Божков притежава 52% през "Диджитъл сървисиз" и още 10% през "Сигуро". По 10% имат още и дружества на другите обвинени за участие в престъпната му група Александър Тумпаров и Борис Бекяров, както и Елена Динева, за която самият Божков говореше като за "жена ми" покрай претърсванията на офисите на компаниите и жилищата му от прокуратурата.

В другото голямо хазартно дружество на Божков - "Еврофутбол", не се виждат действия на НАП, като обаче има проведено общо събрание да бъде освободен Тумпаров като управител. На негово място е назначен неизвестния в сектора Ангел Ангелов. В "Еврофутбол", както и в още 11 дружества, опериращи игрални зали, Божков е съдружник с братята Цветомир и Боян Найденови, които публично го обвиниха не само в ощетяването на бюджета, но и в рекет, заплахи за убийства и други престъпления.

Технически действията на НАП не водят до отнемане на собствеността на Божков или възможността му да контролира компаниите. Запорите единствено ограничават възможностите му да се разпорежда с дяловете си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

1

Toni2019

12.02 2020 в 22:51

Щведска маса за свинете както беше с КТБ.

Още ми е смешно как има хора мислещи си че мулти-милионерът Ц.Василев би рискувал всичко и да бъде преследван цял живот само за да открадне няколко милиарда, сума близка до цената на притежаваното от него Виваком