Quantcast

Министърът на енергетиката: Очаква се поскъпване на тока

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2015 в 12:22 4789 6

Теменужка Петкова
Теменужка Петкова

Може да се очаква поскъпване на тока веднага, след като догодина бъде либерализиран пазарът на електроенергия. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.

Тя не се ангажира с конкретни цифри.

"Каква ще бъде цената на електрическата енергия след пълната либерализация на енергийния пазар – едва ли има някой, който да се наеме с категорична прогноза, но това, което показва международната практика е, че след първите месеци след въвеждането на пълна либерализация на енергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената на електрическата енергия. След което настъпва спад под тези преди либерализацията."

Енергийният министър обясни, че пълното освобождаване на пазара на ток у нас ще се случи плавно през следващата година. На 11 декември Българската независима енергийна борса ще започне работа пробно.

Няма притеснения, свързани с доставките на газ, увери Петкова.

България не е подписвала писмо, свързано с преразглеждане и неодобрение по отношение на Северен поток-2, каза още Петкова:

"Имаше подобна инициатива от министъра на енергетиката на Словакия да се инициира пред ЕК един подробен анализ във връзка с това налице ли са противоречия с европейското законодателство по повод този проект. Но за да се присъедини България към подобна позиция е необходимо ние да сме запознати с цялата фактическа обстановка".

До средата на декември трябва да има резултат от преговорите с 11-те чужди банки, изразили готовност да отпуснат заем, с който НЕК да се разплати на американските централи от комплекса "Марица Изток": "Вече успяхме с двете американски централи. Проведохме срещи, на които НЕК се уговори, че удължаваме срока на споразумението до 26 февруари 2016 г.".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.12 2015 в 21:01

Какво е това всяка година поскъпване на тока , а кога се очаква да вдигнете пенсиите на хората с 300 лева пенсия какво става (Ток , вода , винетки , данъци , а за храна какво остава ?) и после си мислят защо хората бягат в други държави, Еми ще бягат,и сравняват България с други държави, хората в другите държави вземат по 1000 лева пенсия !!!

01.12 2015 в 18:12

Аз можели да кажа на госпожа министърката.
Що то не е..м м....а А?

29.11 2015 в 21:16

Всички извън големите традове се отопляват на предимно на дърва,на въгрища малка част.Забранят ли ги или не предложат ли алтирнатива ,като екобрикети или друго еко гориво са сдали курса,блокират народа и страната !Тока ще го вдигнат ,но и фотоволтаиците са все по достъпни и доста хора вече са на този вид домашна ел.енергия,плащат само абонатна такса,пак са в клинч!Не разбраха ли ,че от Българите по изобретателни няма,както и по-търпеливи!От кенефа ще изкарам газ и пак няма да е тяхното,деба и гадовете,нагли ,нещастни!

29.11 2015 в 14:44

@2, ами не може да ти каже жената. как е станала министър, всеки знае. Но съобщиха, че от 2016 се забранява отоплението на дърва. Лъжат ни, че отново било евро-директива. Ще стане като с номерата на колите- няма нищо такова. Редовно ни наказват за вредните емисии и продажните и корумпирани упрваници естествено не искат да затворят централите на Ковачки и прочие престъпни замърсители и опряха до кюмбета.

29.11 2015 в 14:19

Др. Петрова, имам няколко въпроса.Какво ще стане с договорите за изкупуване на ел. енергия от ВЕИ и останалите производители с твърди договори и определени в тях цени, и не влизат ли тези договори в противоречие на принципите на т. нар. "свободен пазар"?Какво ще стане с тази такса "Задължение към обществото", която де факто в момента се използва за контролиране на цените на тока въпреки свободния пазар (който в момента съществува само за големите стопански потребители)?

29.11 2015 в 14:08

Така е.
Тока вдигате.
Винетки и данъци вдигате.
Като стане дума да се вдигнат заплатите и пенсиите казвате, че сте вдигнали достатъчно неща вече и не може.
Мамицата ви да ..а гробаджийска.