Министър Живков поиска БЕХ да уволни шефовете на Булгартрансгаз

Причината са нарушения при строежа на Турски поток в България

OFFNews 05 юли 2021 в 14:11 3466 0

Министърът на енергетиката Андрей Живков поиска от Българския енергиен холдинг да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“ ЕАД.

Причината е проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране, която е потвърдила проблеми в управлението на газовото дружество, установени от ведомството му.

В края на миналата седмица регулаторът оповести резултатите от своя проверка в газовия оператор, от които става ясно, че при реализацията на проекта Балкански поток „Булгартрансгаз“ ЕАД не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях.

Всичко това е в нарушение на Наредбата за лицензиране на дейностите в енергетиката, отчитат от Комисията за енергийно и водно регулиране.

Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2.6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ ЕАД изобщо не е уведомило комисията за тях.

Изводите на държавния регулатор потвърждават изнесените факти от служебния екип на Министерството на енергетиката в началото на неговия мандат. Прегледът на финансовото състояние на държавните енергийни дружества тогава установи, че в резултат на мащабната инвестиционна програма на „Булгартрансгаз“ ЕАД задълженията на дружеството драстично се увеличават. Това би било оправдано, само ако предполага повишаване на паричните потоци в компанията – прогноза, която не се потвърждава от направения финансов анализ на Балкански поток. Така днешната проверка на КЕВР потвърждава, че проектът Балкански поток оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ ЕАД и води до свръхзадлъжнялост на дружеството.

Това потвърждава изводите на Министерството на енергетиката за неефективно управление на държавния газов оператор, заявяват от ведомството на министър Живков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови