Лобиране за милиони: Румен Гечев от БСП внесе скандална поправка за акциза на цигарите

OFFNews 29 ноември 2022 в 19:10 8940 3

Румен Гечев

Снимка БГНЕС

Румен Гечев, БСП

В последния момент депутатът от БСП Румен Гечев направи предложение към законопроекта за изменение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесен от Министерски съвет. Срокът за редакционни предложения изтече вчера, когато са внесени и текстовете. 

Председателят на бюджетната комисия Петър Чобанов от ДПС  каза пред OFFNews, че текстовете са спорни. По думите му внесеното предложение преповтаря становище на една тютюнева компания. https://www.parliament.bg/bg/bills/ID/164489

Той прогнозира, че така внесените поправки ще създадат "ценова война". По думите му това предложение обслужва една компания, а тази промяна ще доведе до загуби за бюджета. Чобанов каза още, че предложението на Гечев противоречи на практиката на ЕС.

Вносителят на предложението Румен Гечев пък заяви пред OFFNews, че неговото предложение обслужва производителите на тютюневи изделия. Той твърди, че по негови изчисления с промяната в бюджета биха влезли допълнително 50-60 млн. лв.

Към направеното предложение, достъпно на сайта на парламента, обаче липсват както мотиви, така и подобна сметка. 

https://www.parliament.bg/bills/48/48-254-04-37.pdf 

Очаква се предложенията да бъдат гласувани в комисията по бюджет и финанси този четвъртък, когато законопроектът в ДОПК влиза на второ четене.

Къде е битката и за какво става дума

Акцизът за цигарите трябва да се вдигне - това е неизбежно. У нас той е 90 евро за 1000 къса цигари, при средно 150 евро за Европейския съюз и България е подложена на силен натиск да доближи нивата на акцизното облагане с тези в другите страни.

Така че цигарите със сигурност ще поскъпнат.

Въпросите са два - първият е дали това да стане плавно или рязко. И вторият е кои цигари с колко да поскъпнат. Акцизът се формира от два компонента - специфичен акциз за 1000 къса цигари и пропорционалния акциз върху продажната цена.

По време на общественото обсъждане на законопроекта за промените целия тютюнев бранш поиска от Министерския съвет да състави четиригодишен график, за да може вдигането на акциза, а от там и на цените да е предвидимо.

Спорът е колко да е стръмен този график и каква да е тежестта на двете компоненти в него. Огромното мнозинство от бранша иска плавен и балансиран график - т.е. цените на цигарите да се вдигат постепенно и приблизително еднакво за всички.

Това е подходът на Министерския съвет, който подробно обяснява в мотивите защо е избрал тази скала - като най-изгодна за потребителите, бюджета и производителите.

Срещу него е само един от играчите - производител на най-евтините цигари. Той настоява за по-голяма тежест на акциза, който се формира от продажната цена и по-малка тежест на акциза върху 1000 къса цигари. Т.е. по-евтините цигари да поскъпнат с малко, а по-скъпите - с много повече.

Това отваря огромно поле за контрабанда, обясняват останалите играчи в бизнеса. Според експерти в бранша тази загуба е огромна и става въпрос за десетки, ако не и стотици милиони годишно. Гечев знае това и затова предлага още по-голямо вдигане на акциза на цигарите.

Според предложението на Министерския съвет акцизът (от двете компоненти общо) трябва да поскъпне от сегашните 180 лева на 211 лева през 2026 г. Гечев обаче предлага той да стане 215 лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

3

Читателка

30.11 2022 в 08:31

Ама човекса бърза, не се знае колко ще е дълъг живота на този парламент.. Да припомним случая с данъците на Васил Божков - отново някой прибра парите и държавата загуби над 500 милиона..

4738

2

Того

30.11 2022 в 04:55

Не трябва да се забравя, че този червен бандит беше в правителството на Жан Виденов.

15914

1

поп Дръвчо

29.11 2022 в 22:37

Този виден член на БСП където и да му видя името все за някоя мошенгия става дума.