Летище София ще има трети терминал до 2030 г.

Поскъпването на самолетните билети е неизбежно, ще забравим за цени от 9,99 евро, прогнозира Росен Бъчваров

OFFNews 27 април 2023 в 10:26 2779 4

Росен Бъчваров

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Росен Бъчваров

Летище София ще има трети терминал до 2030 година, съобщи комуникационният му директор Росен Бъчваров пред БНТ.

Работата по проектирането му е започнала.

"Готови сме с концептуален проект. След няколко седмици ще го покажем на публиката. Ние проектираме и специална зала за събития. Опитваме се да направим летището социално място. Терминал 3 е много важен от гледна точка на перспективите пред летището по две причини. Първата е комфортът на пътниците. Втората е развитието на капацитета на летището. Строителството ще започне в края на 2026 – началото на 2027 г.", обясни Бъчваров.

След резкия спад на пътуванията заради пандемията от коронавирус пътникопотокът расте, но не е достигнал предпандемичните си нива, отбеляза той.

Бъчваров прогнозира "неизбежен" ръст на цените на самолетните билети. Билетите по 9,99 евро в следващите две-три години ще са "безвъзвратно забравени", убеден е той.

Предстоящата реконструкция на Терминал 2 ще бъде проектирана от българската архитектурно-инженерна компания ИПА в партньорство с френско архитектурно бюро 1PAX, автори на концептуалния дизайн на терминала и с консултантите от EGIS Avia, съобщи междувременно концесионерът.

Стратегията за трансформация на летище София включва пълна реконструкция на Терминал 2, който да поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1. В проекта са включени нова система за управление на багажите, удвояване капацитета на гишетата за регистрация за полет, преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж и граничен контрол, създаване на нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. м., нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12536

4

Fro24

28.04 2023 в 07:44

Глупости са това, че мутри били убили вътрешните полети. Причината е естественият (и правилен!) подбор на капитализма. Просто в селската ни държавица е абсолютно нерентабилно за която и да е компания да прави други полети, освен може би София-морето (и то главно през лятото). Такива соц-носталгии да имало полети между всеки два града с население над 150 000 дори в Германия и Франция не са реализирани, не знам как Ви хрумна изобщо. Да, добре щеше да е да има полет Стара Загора - Русе, за да може ако евентуално стрина Дойна иска да дойде да види шуринайката да и е по-лесно, но заради нея как да се поддържа редовна авиолиния? Колко такива стринки има и по колко пари биха платили?

1000

3

стикс

27.04 2023 в 17:35

Така е!Едно време при откриване на Табсо имаше редовни полети до много вътрешни градове.Дори и в ерата на Балкан се обслужваха Бургас,Русе,Търговище,Горна Оряховица.Последно ползвах Варна-Русе през 1975г.Прекрасно,удобно!За западна България не зная,защото съм от източна.Дано частния бизнес се заеме,но държавата е малка,а те искат бързи пари.Но си е страхотно удобство.Пътища скоро няма да има.То е ясно.

12078

2

edin slep

27.04 2023 в 13:20

Жалко че мутрите убиха евтините вътрешни полети, за да се лети с тяхната фирма - България Еър.

След демутризацията на страната е наложително да има вътрешни полети поне между градовете над 150 000 жители - пътници ще има на разумни цени. Скоро магистрали не се очертават.

На стиксов може да му е удобно от Варна, но някои хора живеем на 500 километра от там и от западна България софийското е единственото летище.

1000

1

стикс

27.04 2023 в 12:55

Летище София е със затихващи функции.Ще си остане регионално.Полетите се поемат от Букурещ и Истанбул,Атина и Белград.След унизителната продажба на БГА Балкан,всичко свърши,и никога няма да се възстанови.Пътувам много от Варна,и ми е по-удобно и близо Букурещ и Истанбул.Има директни полети,директни,до САЩ,Сингапур,Банкок и др.А не от София да имам безброй спирки като пчеличката Мая.Та се чудя,защо ще строите още един гълъбарник за терминал.