КЗК глобява Мтел с близо 362 хил. лева

OFFNews Последна промяна на 02 юли 2015 в 13:49 8009 8

Комисията за защита на конкуренцията реши да санкционира "Мобилтел" ЕАД с 361 863 лева заради предлагане на електронно съобщителните услуги заедно с безплатни устройства (телефони, лаптопи и телевизори) по „избор“ на клиента. Това по същество е забранено от закона, категорични са от КЗК.

Комисията е приела искането за това, подадено от „Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори „ТВ Клуб 2000“ (НСМСКО), които действат като пълномощник на молителите - „Вирджиния Ер Ен” ЕООД, „Пан телеком” ЕООД, „Интерсат” ООД, „Делта ТВ” ООД, „Кракра” АД, ЕТ, „Вива-Дочка Вълкова” ЕТ, „Мултимедиа БГ” ЕООД и „Кабелсат запад” ООД.

В съобщението на КЗК се казва, че в периода от 01.10.2012 г. до 11.11.2012 г. „Мобилтел“ ЕАД организира и провежда рекламна кампания по предлагане на пакети „Повече за теб“, в три варианта (икономичен, стандартен и разширен), използвайки рекламното послание: „..С пакет „Повече за теб“ получаваш всичко – тарифен план с до 1000 минути към всички мрежи в страната и чужбина, Светкавичен интернет за дома до 100 Mbps и Цифрова телевизия от Мтел с до 160 канала, заедно с устройство по твой избор”. 

Заедно с предоставяните по пакетите услуги се предоставят и добавки с безвъзмезден характер, предлагани под формата на „подарък“, които не попадат в кръга на изрично посочените в закона изключения. Предвид предоставената от организатора на кампанията възможност да получат добавка както настоящи абонати на дружеството, така и на нови такива, Комисията достига до извода, че съществува реална възможност от пренасочване на абонати на конкуренти на „Мобилтел“ ЕАД към услугите на дружеството. В решението се посочва, че поведението на „Мобилтел“ ЕАД е от естеството да повлияе и да деформира потребителското търсене, като по този начин неблагоприятните последици от извършеното нарушение могат да доведат до негативен ефект върху конкуренцията.

Ще обжалваме решението, казаха от Мтел пред OFFNews.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

03.07 2015 в 09:55

Тези от КЗК не знаят ли,че за да имаш интернет или телевизия е необходимо устройство–декодер?Всички оператори го дават и не е безплатно,просто при прекратяване на договора си го връщаш.Някой се е възползвал от неточното изразяване в рекламата и е побързал да удари конкуренцията.Нашенски дребни номерца.

03.07 2015 в 09:55

Тези от КЗК не знаят ли,че за да имаш интернет или телевизия е необходимо устройство–декодер?Всички оператори го дават и не е безплатно,просто при прекратяване на договора си го връщаш.Някой се е възползвал от неточното изразяване в рекламата и е побързал да удари конкуренцията.Нашенски дребни номерца.

02.07 2015 в 21:29

Като взимат - лоши, като дават - дваж по-лоши... Дейба и ние не знаем какво искаме :).

02.07 2015 в 15:25

Това за "Платен репортаж" ли се брои?

02.07 2015 в 15:22

Поредният идиотизъм на КЗК! В цял свят мобилните оператори предлагат най-различни устройства, напълно безплатно, на абонатите си.

02.07 2015 в 15:09

Това е Комисията за защита на конкуренцията, а къде е Комисията за защита на потребителя в този случай? Ще спрат да ни правят подаръци щото някой скапани дребни до никога чувани ЕТ-та със познати в властта собственици няма да могат да лапат на наш гръб!
Голем кеф е да живееш в България ;)

02.07 2015 в 15:00

Всъщност тази паразитна структура пречи на конкуренцията вместо да я защитава. Резултатът от конкуренцията обикновено се изразява в по-добра услуга, по-ниска цена.
С действието си КЗК лишава крайният потребител от допълнителен "телефон, телевизор.."
А глобите, които са налага са умопомрачителни. Аз не съм чувал с такива глоби да бъде наказан наркотрафикант, политик, магистрат, обикновен престъпник.
Работещият бизнес ли е най-големият престъпник в тази държава?

02.07 2015 в 14:45

Ми другите да предложат пералня, хладилник, лека кола....:). Най обичам да ми "деформират потребителското търсене".