КЗК глоби Мтел с близо половин милион лева

OFFNews 12 юли 2013 в 13:35 3568 4

Пакетът
Пакетът "Повече за теб", заради който КЗК глоби Мтел с 440 хил. лева.

Комисията за защита на конкуренцията глоби "Мобилтел" с 440 049 лева заради нарушаване на Закона за защита на конкуренцията.

Нарушен е чл. 36, ал. 2 от закона. Той забранява даването на допълнителни стоки или услуги безплатно или с продаването на друга стока или услуга.

В случая уважената жалба на „Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори ТВ Клуб 2000” (НСМСКО), гр. София" е срещу рекламната кампания на "МобилТел" ЕАД от октомври 2012 г. на пакети "Повече за теб".

Според КЗК кампанията е подвеждаща.

Рекламното послание гласи: "Искаш повече и го имаш. С пакет "Повече за теб" получаваш всичко - тарифен план с до 1000 минути към всички мрежи в страната и чужбина, светкавичен интернет за дома до 100 Mbps и цифрова телевизия от Мтел с до 160 канала заедно с устройство по твой избор". Заедно с пакет „Повече за теб” се предлага и устройство за ползване по избор на потребителя - преносим компютър, телевизионен приемник или телефонен апарат.

"КЗК установи, че организираната от „Мобилтел” ЕАД кампания е изключително атрактивна предвид различните по вид безплатни добавки, възможността за избор съобразно потребностите на абоната и тяхната висока пазарна стойност. Предлаганите добавки надвишават предвидените от закона допустими прагове и пораждат антиконкурентен ефект на кампанията – не се разгръща конкуренция чрез собствените параметри или условия на предоставяне на услугата, а привличане вниманието на потребителя се преследва чрез други стимули.

Предложението да получат добавка е валидно както за настоящи абонати на дружеството, така и за нови, с което реално се създава възможност от пренасочване на абонати на конкуренти на „Мобилтел” ЕАД към услугите на дружеството, стимулирани от желанието да получат едновременно с пакетното предложение и допълнителен „подарък” по техен избор.

Разглежданото поведение на ответното дружество е в противоречие с добросъвестната търговска практика и е в състояние да увреди конкурентната среда", аргументират решението си от Комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!