Кукушева: Неминуемо хлябът ще поскъпне

OFFNews 09 септември 2021 в 10:33 1352 2

„Има покачване в цените на всички стоки и услуги. Отчитаме инфлация в рамките на 20%“, каза Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюзна хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ това неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба.

„Тази година за първи път живеем и работим в условия на форсмажор. За първи път по време на жътва цената на зърното се покачи с 30%. За първи път имаме 200% покачване на газа и 150% покачване на цената на енергията. Има и 20% покачване на транспортните услуги, като в себестойността на хляба влиза и цената на човешкия труд, както и на ДДС-то“, обясни Кукушева.

Тя каза още, че в бранша има недостиг на кадри в рамките на 20-25%, но той се компенсира по вътрешен механизъм от всеки производител.

„Има траен тренд на покачване на всички цени – и на енергията, и на суровините, и на транспорта, и на всички останали материали“, каза Кукушева.

Собственикът на фурна в София Вероника Нинова обаче е категорична, че към момента все още няма скок в цената на хляба.

"За съжаление, в бранша се говори за евентуално повишаване на цените. Спекулира се със скок от 10-15%, за момента не го планираме“, обясни тя.

Според Нинова трудът в сектора е доста високо платен като доходите на хлебарите са над средните както за страната, така и за столицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

2

kokoten

09.09 2021 в 11:42

Ах,тази инфлация....как само изяде увеличението на пенсийките....120 левета повече,ама 'леба стана от един лев на два....е това е вече пазарна икономика,сега всички вкупом ще направят 'леба по 3 лева,а и нема откъде да си вземеш брашно за да си месиш....какво да прави човек като е част от света,все повече се приближаваме към страните от третия свят...честито,поне имаме 'леб,скъп но го имаме....
 
X

Подкастът на OFFNews