Комисията за финансов надзор: Пускането на слухове е наказуемо

ОFFNews 26 юни 2014 в 17:18 11360 12

Стоян Мавродиев, председател на КФН
Стоян Мавродиев, председател на КФН

Разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини относно публичните дружества, представлява пазарна манипулация, е наказуемо, предупреди Комисията по финансов надзор (КФН) в специално изявление до медиите.

Комисията заявява, че санкционира всяко незаконосъобразно поведение, което може да повлияе негативно на капиталовия пазар и вреди на финансовата стабилност на страната.

Оттам припомнят, че "разпространяването чрез средствата за масово осведомяване, или по какъвто и да е начин на информация, която създава или може да създаде невярна или подвеждаща представа, включително изразяването на манипулативно мнение, разпространяването на слухове и неверни или заблуждаващи новини относно публичните дружества, представлява пазарна манипулация съгласно Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти. Такива действия могат да се окачествят и като опит за създаване на изкуствено напрежение между институциите в България, което е вредно, безотговорно и не помага на работата им в защита на националния интерес и стабилността на държавата".

От комисията уточняват, че правят изявлението си във връзка със спекулации в различни медии.

От КФН коментират още, че винаги са имали отлично сътрудничество с Главна прокуратура, израз на което е и подписаното наскоро от главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на КФН Стоян Мавродиев Споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Прокуратурата на РБ и КФН.

"Като отговорна институция КФН стриктно спазва закона и не би могла да коментира по никакъв повод действията на Прокуратурата (...) КФН изразява убедеността си, че органите на Прокуратурата, действайки по всеки сигнал и преписка, с които са надлежно сезирани в рамките на тяхната компетентност и преценка, предприемат законосъобразни действия, които имат за цел единствено спазването на закона, проверка и установяване на обективната истина и, съответно, повдигане или не на обвинения спрямо установените лица, за които са счели, че имат достатъчно данни за извършено престъпление", допълват оттам.

Изказванията от деня, които биха могли да са провокирали тази реакция на КФН, са две. Ето линк към  тях:

Дончева: Има прокурорски натиск за овладяването на "Булгартабак"

Кутев: Струва ми се, че някой иска да събори още една банка

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!