КЕВР против свободния пазар на тока от 1 януари, прогнозира рязък скок

Мая Младенова 25 август 2023 в 16:49 2200 2

Електрически стълб

Снимка БГНЕС

Според КЕВР не е редно нов механизъм да се залага по средата на регулаторен период.

Държавният енергиен регулатор КЕВР не е съгласен с графика за либерализация на пазара на тока, предложен от Министерството на енергетиката.

Това става ясно от становище на регулатора, изпратено до ресорния министър. То е по повод публикувания на 27.07.2023 г. в Портала за обществени консултации проект за промени в законодателството, касаещи свободния пазар на ток.

Със законопроекта се предвижда пълна либерализация на пазара на едро на електрическа енергия до края на 2023 г. при запазване на битовите потребители на регулиран пазар до 2026 г. Предлага се преходен пазарен модел, който ще действа до въвеждането на пълна либерализация на пазара на едро и на дребно.

КЕВР изразява несъгласие с проекта, тъй като предложеният график експертите на комисията смятат, че носи риск от рязък скок на цените.

Определянето на разполагаемост за производство на електрическа енергия на производители и утвърждаването на техните цени е основният и най-важен регулаторен инструмент за поддържане на предвидими и стабилни цени на електрическата енергия за крайните битови клиенти, посочват от комисията.

Според КЕВР този инструмент (регулацията) трябва да отпадне поетапно, под формата на плавен преходен период от най-малко 2-3 години, а не изведнъж. "Това се налага, поради обстоятелството, че все още са налице значителни разлики в ценовите нива на регулиран и свободен пазар на електрическа енергия на дребно, които могат дори да се разширят с оглед пълната непредвидимост на ключови фактори - геополитическата обстановка, търсенето на енергия в световен мащаб, действията на основните централни банки и др.", аргументират се от КЕВР.

Вместо балансирано изменение на регулираните цени до изравняването им с цените на свободния пазар, предложеният модел, при настоящата пазарна ситуация ще доведе до рязък скок на цените за крайните битови клиенти още на 01.01.2024 г. или отложено най-късно на 01.01.2026 г., ако не се предвиди механизъм за осигуряване на допълнителен финансов ресурс във ФСЕС, се посочва в Становището на КЕВР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1100

2

qwertz

25.08 2023 в 23:41

Тиквистите искат още пачки и кюлчета.
Бантускотове сър. Тоест кухи и корумпирани.

22548

1

dolivo

25.08 2023 в 21:37

комунистическия орган КЕВР да си знае гьола
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика