КАТ ще подава вместо нас данни за купени и продадени автомобили

Подаваме данъчни декларации по електронен път без електронен подпис

Нели Чолашка 05 декември 2014 в 11:17 4002 1

От 2015 г. КАТ ще има задължение да подава данните за купени и продадени моторни превозни средства на общинските данъчни служби. Досега новите собственици подаваха декларации в кметствата.

Това е една от промените в данъчните закони, които депутатите приеха вчера и днес, обяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Нова мярка за регистрация на автомобилите е облекчение за коректните платци, които няма да се разкарват до общините и е мярка за по-строг контрол за тези, които не ги регистрират, за да не плащат данък, уточни Стоянова.

Освен това в момента регистрите на общините са пълни с коли, които имат няколко собственици, защото не са били отписани.

Друга новост ще е възможността данъчни декларации да се подават от 2015 г. по електронен път без електронен подпис, а срещу персонален идентификационен код (ПИК), който всеки може да получи от териториалните поделения на НАП.

В бъдеще ще може и да се плащат данъци чрез този номер по електронен път.

Отново се отлага въвеждането на нова методика за определяне на такса смет, призна Менда Стоянова.

Финансовото министерство, съвместно със Сдружението на общините, ще трябва да предложи нова методика до края на март следващата година, която да бъде въведена от 2016 г.

За 2016 г. се отлага и повишаването на акциза върху тютюневите изделия. Председателката на бюджетната комисия напомни, че ЕС изисква от нас до 2018 г. да въведем минималната ставка от 177 лв. на 1000 къса цигари.

Вчера депутатите решиха, че данък лихва остава 8% и следващата година, но върху всички банкови сметки - срочни и безсрочни депозити.

Предвидени са данъчни преференции за работещи родители. Един от родителите в семейство с до 3 деца може да намали облагаемата си данъчна основа с 200 лв. за едно, с 400 лв. за две и с 600 лв. за три и повече деца, което прави по 20 лв. на дете годишно. Един от родителите на дете с увреждане ще може да приспадне от годишния си облагаем доход 2000 лв.

От 2016 г. се премахва необлагаемия праг от 340 лв. годишен доход.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови