Quantcast

Кабинетът даде концесия за природен газ на дружество на "Химимпорт"

ОFFNews Последна промяна на 11 юни 2014 в 14:53 24356 25

На едно от последните си заседания правителството даде 35-годишна концесия за добив на природен газ и кондензат на „Проучване и добив на нефт и газ” АД. Дружеството е част от холдинга на  ТИМ - "Химимпорт".

Концесията е за находище "Искър - запад", което се намира на територията на общините Кнежа и Искър в Плевенска област.

За целия период на договора се очаква концесионните плащания да надхвърлят 74 млн. лв. Планираният размер на инвестициите е за над 44 млн. лв., съобщават от правителствената пресслужба.

"Проучване и добив на нефт и газ" АД е единственaта българска компания, осъществяващо пълния комплекс от дейности по търсене, проучване, разработка и експлоатация на нефтени и газови находища, както и преработка на суров нефт до крайни продукти за пазара. 

Дружеството е правоприемник на някои от основните геологопроучвателни, научно-изследователски и производствени предприятия и обекти от българската нефтодобивна промишленост от последните няколко десетилетия. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.06 2014 в 10:11

Тия в парламента, поне с това ще привлекат пари в хазната, а не само да прибират и да задушават родния бизнес.

12.06 2014 в 07:40

EМО две мнения по въпроса няма, да наистина е по-добре да е българска компанията обаче на мен примерно ми писна народа да избира по-малкото зло! Когато ги питаш хората по Златица, Пирдоп, Челопеч и Панагюрище всички ти казват ,че е неизгодно за държавата "ма нали работи нещо и има работа" същата работа е и при кариерите за инертни матеряли и рудниците в маришкия басейн, Бабино т.н. Концесиите навсякъде са дадени на безценица за да си пълни някой гушата независимо дали е български или чуждестранен инвеститор и би следвало поне да се инвестира в по-добро управление, по-съвременни техники и технологии, по-добри условия на труд поне щом не се дава голяма концесионна такса ,а то какво се получава всеки гледа да се нагуши максимално ,че не се знае когато дойде следващото политическо раководство дали няма да резне клона. В крайна сметка кой страда, пак трудещите се и хората живеещи в дадения район и като цяло всички ние защото с нищо не се подобряват и финансите на държавата. Дълговете вместо да намаляват при условие ,че си изнасяме благата, ръстът. Е мам..а му не ми се избира по-малкото зло! Отнесено към политиката НЕ ми се избира Боко само за да не е Станишев или Доган ,всички те са двете страни на една и съща монета, а аз лично определено не искам да си разигравам "ези тура" с нея и не желая това и за народа ни като цяло. Да заслужаваме си кратунчовците които избираме, но все си мисля ,че ето такива постъпки би трябвало да взривят обществото и веднъж за винаги да се вдигнем и да ги изметем до един .Леви, десни, бивши, настоящи "демократи" всички ,чистите хора в политиката се броят на пръстите на едната ми ръка.

12.06 2014 в 01:47

А!И още нещо.Ако един ден тая овча нация се събуди и се стигне до разтрогване на концесионния договор нали се сещаш, че едно е да туриш пръст в г.за на Шеврон , а съвсем друго е на ТИМ?

12.06 2014 в 01:37

До:todor
Оооо! Извинявай! Сгреших! Най-добре е да "произвеждаме" бармани и проститутки!
Шеврон:
"-Укриване на данъци с общ размер 3,25 милиарда долара.
-Изливане на 18 милиарда галона токсична вода в амазонските гори, довело до отравяне на хиляди хора, загуба на посеви и домашни животни, и огромни щети върху дивата природа. На 15 Февруари тази година съдът в Еквадор наложи санкция в размер на 8,6 милиарда долара на Шеврон за нанесените щети. Въпреки това компанията отказва да плати сумата обявявайки процеса за „схема за изнудване“. Шеврон нямат международни задължения да платят тази сума и нямат активи в Еквадор които да бъдат иззети от властите.
-Отравяния в Ричмънд, Калифорния. Компанията е освободила нелегално над 11 милиона паунда токсични отпадъци без да предупреди живущите в щата и е имала над 304 инцидента. По същото време броя на болните от рак в щата се покачва.
-Шеврон са осъдени на 2 милиона долара за компенсация на нефтени разливи в Ангола.
-След като нарушават закона за чистия въздух в Калифорния, Шеврон заплаща 6 милиона долара глоба и 1 милион долара за екологични проекти.
-През 2008 по време на сеизмично проучване Шеврон допускат пожар, който унищожава гори състоящи се от много редки дървесни видове в Бангладеш. Компанията е нарушила разрешението за проучването като не е уведомила министерството на Бангладеш за пукнатини по домовете на живущите в региона в следствие на взривовете."

Яко! А?

За Газпром пък изобщо не ми се говори.

Кой друг?Ексон-Мобил,Тотал,Шел,БП-има ли разлика?

ПП.Плагиата ти го е сметнал.От Химимпорт ще останат 15% , а от външен концесионер...от трите най-дългия.
ПП2.Всички "тарикати" са ми ултра противни (в т.ч. и ТИМ) , но ако ще се губи нещо добре е да има поне малко полза за България.То се е видяло , че сме овци и само ще си пишем по форумите...ма като ще шибат поне , да ни шибат наши.

12.06 2014 в 00:30

Търсих къде ли не и не намирам никъде конкретни параметри! Колко по...те е концесионната такса!? Кой гарантира,че е защитен националния интерес!? Как аджеба тихомълком се подписва концесия за 35 години ,повтарям 35 години под...те та това не са 10 не са и 20 ,а ши..ните 35 години!!!! Ако това находище има потенциал 35 години това значи ,че е златна мина обаче гласност никаква! Партийните додуци си крякат в парламента обаче смело подписват концесия за 35 години е..си и то за сурвини които са борсови и цените им в близко бъдеще ще скача. Става въпрос за толкова пари ,че савсем спокойно този който сгъва дивидента от тази фирма може да е назначил това правителство само за да му подпише тази концесия!

11.06 2014 в 23:15

Цитатът по-долу е от money.bg
"...Дружеството "Проучване и добив на нефт и газ АД отчете печалба в размер на 3 491 хил. лв. в консолидирания си отчет за първото тримесечие на 2014 г.
Общите приходи са в размер на 9 002 хил. лв., което е понижение от 15.53 % спрямо предходния период. Общите разходи отчитат спад от 8.36 % до 5 029 хил. лв...."

Или 3,5 мил. на тримесечие, 35 год. х 4 тримес. = 140 тримес. х 3,5 = 490 мил.
В идеалният случай 74 мил. от 490 мил. са 15%. За държавата от нещо, дет си е неино, т.е. наше. И ако изобщо платят нещо. Това с инвестициите 44 мил. е за замазване на очите, на Цветелин Кънчев, например.

Интересен ще е самият договор и дребните шрифтове, защото концесиите за природни ресурси са известни с много хватки, облагодетелстващи концесионера с пиниза: абе те ни правят услуга като вадят нещо, дет иначе ще си стои там под земята...
хммммммммм

11.06 2014 в 21:36

я го духай бе !
какви пари остават , след като всичко изтича през офшорки ?
първо вземи да прочетеш малко как стават нещата, а после пак може да пишеш простотии - твоето не се губи.

11.06 2014 в 19:34

Ебаси колко тролове(или малоумници-все тая) има в той форум!!!
Кво искате , бе , Шеврон ли да разработва находището...или Газпром???И срещу колко беше...3% концесия(справка МДК)? Така поне една част от парите ще останат в България!

11.06 2014 в 19:09

Значи, хем да не е на българска фирма, хем да не е на чужденци! Тези находища в гроба ли ще си ги носите ве!? Или искате да дойдат руснаците да ви го набият в устите? Те нали хем не са наши, хем не са чужденици. Малоумен народ, заслужавате си и правителството и мъките! Умрете си в мизерия, пък викайте по форумите колкото си искате.

11.06 2014 в 18:14

Ей, Премянов, семето ти ялов плод да дава, не се наядохте комунисти гадни.