Кабинетът Б-3 официално покани стратегически инвеститори за гьола на Б-1

OFFNews 11 март 2019 в 13:53 2878 0

В изпълнение на решения на Народното събрание от 7-ми юни 2018 г. и на Министерския съвет от 29-ти юни 2018 г. „Национална електрическа компания“ ЕАД отправя покана за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“, съобщиха от Министерството на енергетиката.

В рамките на поканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване на миноритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване на електрическа енергия от бъдещата електроцентрала.

От ведомството на Теменужка Петкова уточняват, че целта на поканата е да предостави "определена информация на страните, които желаят да заявят участие в процедурата".

Държавното участие в проектната компания, екплоатираща АЕЦ „Белене“, ще е с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличното оборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта.

Българската държава, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.

Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения от такива.

Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-тия ден, считано от датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз. Индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата на публикуване на настоящата покана в Официален вестник на ЕК.

По време на първото си правителство тогавашният и все още премиер Бойко Борисов определи проекта за АЕЦ Белене като "гьол". По-късно позицията му еволюира в посока за изграждането на Втора атомна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови