Хампарцумян: КТБ е пример за неустойчив бизнес модел

OFFNews Последна промяна на 30 март 2015 в 09:45 3734 7

Снимка БГНЕС

Левон Хамапарцумян

"Коментарът е неустойчив бизнес модел, който когато нещо се разклати, между клиенти и банка, тичат с паничката при политиците да ги спасяват. Това са слаби бизнеси. Няма значение дали е банка или някакъв друг бизне".

Така председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян коментира интервюто на Цветан Василев от неделя пред "Гласове", в което той се оплаква, че е говорил с лидерите на големите партии относно КТБ, но никой нищо не е предприел.

Според него трябва да се изследва причинно-следствените връзки, които са довели до казуса КТБ като бизнес модел и „вече вторично е какви са персоналните отношения".

Относно управлението на самата банка Хампарцемян напомни:

„Има ограничение на кредитирането на свързани лица, които той драстично е нарушил. И това е много тежко нарушение, по начина, по който работят търговските банки и лиценза, който е издаден на КТБ, така че дори само едно такова нещо, ако се разнищи и се докаже, би било достатъчно основание да му отнемат лиценза. Ограничението е до 25% от капитала, а той беше около 100 млн. лв. в момента, когато започнаха проблемите”.

Според него банковият надзор е гледал, в най-добрия случай, много формално задълженията си.

"Една здрава банкова институция, управлявана по един благоразумен начин, дори да има проблем с някой клиент, би трябвало да бъде в състояние първо сама да се оправи, а в най-лошия случай, Централна банка или прокуратурата, да вразуми този клиент", добави той.

Относно лихвите по депозитите и влоговете в банките, Хампарцумян заяви:

"Засега тенденцията е към ниски лихви. Централните банки по света, включително Европейската централна банка, се борят с дефлационните процеси. В момента, в който дефлацията изчезне и започне една по-голяма инфлация, те ще започнат да се борят с инфлацията, което означава да изтеглят част от парите, пуснати на пазара обратно. Това става с повишаване на основната лихва. Но още сме далеч от тази хипотеза".

„Ако една банка зависи прекалено много от един или няколко клиенти, това вече е неустойчив клиент”, заключи банкерът.

По думите му ролята на Делян Пеевски в българската икономика се преувеличава. Ако той има някакво влияние, поне според градските легенди, това е там, където става дума за по-големи поръчки, свързани с държавни пари, коментира още банкерът.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.03 2015 в 14:14

КТБ е пример и за некомпетентност

30.03 2015 в 11:58

Тук няма никакъв бизнес, господине. Системата е измислена единствено и само за крадене.

30.03 2015 в 11:51

Хайде сега и тоя. И той е турил пепел там на тая банка, че му е била конкуренция.

30.03 2015 в 11:46

Кънчо е посочил много интересен линк !

Погледнете го !

http://goo.gl/2R87xG

30.03 2015 в 11:13

Един вид "Той Цветан Василев е луд, не го слушайте". Да, ама не. Ще изгорите като факли.

30.03 2015 в 10:55

Още някой експерт няма ли да повикат, за да ни убеждава, че сделката за БТК засяга националната сигурност?

30.03 2015 в 10:02

"Има ограничение на кредитирането на свързани лица, които той драстично е нарушил. И това е много тежко нарушение, по начина, по който работят търговските банки и лиценза, който е издаден..."

Сега да се обърнем и да погледнем още една "блестяща" българска банка - ПИБ. Има ли ги тези нарушения при нея? Колко възлиза общата задлъжнялост на свързаните лица?
"Според публичните данни изнесени от Биволъ няколко офшорни фирми, сред които и такива управлявани от бивши и настоящи служители на ПИБ са получили общо 550 млн. лв. кредити. Това представлява 76% от капитала на банката, който към 30.09.2014 е 719,6 млн. лв."
http://goo.gl/2R87xG

Лайнончо, нещо да измъцаш?