Франция откри канцерогенни индустриални химикали в български див чесън

Александра Маркарян 16 март 2018 в 20:34 11894 0

Канцерогенни индустриални замърсители са открити в български див чесън, продаван във Франция, алармира Европейската система за бързо предупреждаване за опасни храни (RASFF). Съобщението е от 1 март, но и до днес българските земеделски власти, включително Агенцията по храните, мълчат. За опасността днес предупредиха от "Активни потребители".

Хранителният продукт се разпространява в 6 държави – Франция, Белгия, Дания. Германия, Холандия и Люксембург.

Съгласно класификацията на RASFF рискът за потребителите е определен като „сериозен“. В изсушения див чесън лабораторно е определено съдържание на бензопирен от 20 мкгр/кг и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) от 15 0 мкгр/кг, което е около 10 пъти повече от разрешените за консумация пределно допустими норми.

Към днешна дата засегнатите държави са предприели корективни мерки, като само България не е информирала RASFF за предприетите действия.

Замърсителите – бензопирена и полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ) - са от един клас органични съединения. Получават се предимно при горивни процеси в индустрията и бита, като основни източници са въглищни и газови централи, горенето на биологични отпадъци, стари гуми и др. Рискови за натрупване на тези замърсители са месните храни, особено пушените и печените на скара. Бензопирена и ПАВ са изключително токсични съединения. Отнасят се към клас 1 канцерогени – това са най-силните. Освен това засягат имунната система и могат да доведат до стерилитет при хората.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови