Финансовият министър: Няма да има актуализация на бюджета

Мая Младенова 29 август 2022 в 11:06 1803 0

Росица Велкова

Снимка БГНЕС

Росица Велкова, министър на финансите

Актуализация на бюджета е невъзможно да бъде разработена, съобщи министърът на финансите Росица Велкова-Желева на брифинг днес.

По думите ѝ приходите са "изключително напрегнати" и не се очаква преизпълнението им, а за да има актуализация, трябва да има преизпълнение на приходите, посочи Велкова. 

В бюджета няма свободни средства за непредвидени разходи, нито има сериозен резерв в заложените капиталови разходи, обяви още служебният министър на финансите в отговор на лансирани, по думите ѝ, тези.

Ще има икономия около капиталовите разходи, но те няма да са в голям размер. Служебното правителство ще преразпределя средства от бюджета, за да се финансират други непредвидени разходи. Такива например са били нужни за организацията на предсрочните избори, каза още Велкова.

Няма да се теглят дългове, за да се финансират нови разходи, допълни министърът.

Велкова коментира и инфлацията. Според нея тя се дължи на цените на енергоносителите и храната и се очаква да падне през 2023 г. заради свиване на потреблението. За 2022 г. средногодишната инфлация се очаква да е 12,6 процента, а през 2023 г. да се забави до 5,8%.

Велкова коментира, че се спекулира с темата за излишъци в капиталовите разходи. “Тезата се развива, тъй като в бюджета са гласувани средства за капиталовите разходи от над 8 млрд. лв., но 4 млрд. лв. от тях са европейски средства, които няма как да бъдат преструктурирани дори и да има икономия. 1,1 млрд. лв. са общинските разходи, които също няма как да бъдат преструктурирани, а 1,2 млрд. са разходите за регионалното министерство. 1,1 млрд. лв. са също капиталовите разходи в сектора "Отбрана и сигурност". Тоест няма как да се извършва икономия там", каза тя. И добави, че има и много непредвидени разходи, които служебният кабинет трябва да предприеме. Такива са и разходите за предсрочните парламентарни избори. Тепърва ще се търсят и разходи за интегрирането на украинските бежанци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!