Еврохолд се надява да придобие ЧЕЗ до края на 2019-а

OFFNews Последна промяна на 25 юни 2019 в 11:33 2967 0

Асен Христов

Дружеството "Еврохолд" се надява да придобие ЧЕЗ до края на годината, като дотогава да получи всички регулаторни разрешения за това, обяви на среща с журналисти председателят на Надзорния съвет Асен Христов.

"Еврохолд" е сключил договор за покупката с ЧЕЗ Прага за 335 млн. евро. Средствата ще бъдат осигурени от две глобални банки и собствен капитал. 300 милиона са договорените кредити, а 80 милиона евро ще бъдат набрани от фондовата борса. От холдинга освен това обмислят да поканят представител на държавата в борда на електроразределителното дружество.

След като сделката бъде финализирана, „Еврохолд“ ще се концентрира върху намаляването на загубите по преносната мрежа, за да не се налага сериозно увеличение на цената на тока, коментира още Асен Христов.

От „Еврохолд“ смятат да останат в енергийния бизнес поне десет години и не скриват амбициите си да придобият и други активи на ЧЕЗ извън страната.

Чешката централа на ЧЕЗ предпочела офертата на "Еврохолд" пред тази на индийска компания, която предлагала разсрочено плащане. Преговорите се водели от февруари.

В интервю за bTV днес Асен Христов отрече в сделката да прозират политически интереси. „Нека да не търсим политически мотиви в една бизнес сделка. Жълти медии и някои политици се опитват да я използват за политически интереси и КФН може да се самосезира”, заяви той. Христов коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че „ЧЕЗ е продадена на втората Гинка” с думите: „Казвам се Асен. Не се приемаме като втората Гинка. Това беше просто една метафора”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови