Екскурзоводи: Оставени сме на произвола

Те настояват за компенсации като тези при музикантите

OFFNews 30 март 2021 в 12:23 3295 0

Снимка Pixabay

Писмо петиция до управляващите подготвиха екскурзоводи и планински водачи, разгневени от липсата на държавна помощ за тях. Те призовават за подкрепа за сектора и настояват да бъдат обезщетени по подобие на музикантите и артистите или по примера, възприет в други държави.

Петицията е адресирана до Министерството на туризма, премиера, президента, омбудсмана и медиите и е подписана от екскурзоводи от Националния туристически регистър.

"Обръщаме се към Вас, за да изразим нашето разочарование и огорчение от липсата на адекватна подкрепа от отговорните държавни институции за гилдията на българските екскурзоводи и планински водачи, които бяха първите и най-безмилостно ударени от кризата, предизвикана от ковид пандемията", пишат екскурзоводите.

Тя обясняват, че масово работят на граждански договори или срещу издаване на фактури и са самоосигуряващи се. Затова мерките, приложени досега за запазването на бизнеси или работни места, са неприложими за тях.

Браншът е разочарован и хората в него се чувстват "оставени на произвола на съдбата". "Дадоха се помощи на ресторантьори, хотелиери, сервитьори, туроператорски агенции, превозвачи, изобщо на всички други участници в сектора на туризма, но не и на тези, които са лицето на България пред света и които имат своя неизмерим принос за развитието и успеха на българския туризъм", добавят екскурзоводите.

Според тях опитите за помощ от страна на министерството са се превърнали неособено перспективен проект за рекламни презентации на различни туристически обекти.

Затова настояват за безвъзмездна финансова подкрепа за всички действащи екскурзоводи и планински водачи. 

"От контактите ни с колеги от други страни, включително Албания и Северна Македония, научаваме, че и те са получили помощ от държавните си институции, без да им се поставят други условия, освен представяне на подадени данъчни декларации за 2019, с които удостоверяват, че са действащи екскурзоводи и планински водачи. Крайно време е да получим недвусмислен сигнал от държавата, че оценява важността на професията ни и приносът ни за просперитета на българския туризъм", завършва писмото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови