ЕК заплаши България със съд

Елица Мартинова 27 февруари 2012 в 14:56 1489 0

european flag
european flag

България, заедно с други седем държави-членки, бе приканена от Брюксел да въведе правилата от директивите за електроенергията и природния газ, включени в третия енергиен пакет. Ако страните не изпълнят задълженията си до два месеца, ЕК може да заведе иск срещу тях пред Съда на ЕС.

Страните от ЕС трябваше да транспонират директивите на пакета от мерки до 3 март 2011 г. Към момента България, Кипър, Люксембург, Испания, Нидерландия, Румъния и Словакия не са се отчели пред Брюксел за приемането на директивите в законодателствата си, а Естония не е информирала ЕК за транспонирането единствено на директивата, касаеща пазара на природен газ.

Това бе причината днес Брюксел да изпрати 15 регламентирани становища до страните-нарушителки, в които настоятелно ги приканва да попълнят пропуските си. Те имат поставен срок от два месеца, в който да предприемат ефективни мерки по въпроса.

Отварянето на енергийните пазари е приоритет за икономиката на Европейския съюз и ключова стъпка към повишаването на нейната конкурентоспособност. Именно това е основният стремеж, залегнал в т. нар. „Трети енергиен пакет“, който представлява съвкупност от законови актове, целящи да създадат прозрачен и ефективен вътрешен енергиен пазар, с което да се оптимизират възможностите както за потребителите, така и за доставчиците.

Няколко часа след изпращането на становищата българското Министерство на икономиката, енергетиката и туризма обяви, че до месец изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет ще бъдат част от българското законодателство.
"Промените в Закона за енергетиката, които въвеждат изискванията на директивите, бяха гласувани от Министерския съвет на 17 януари и внесени в Народното събрание на 23 януари. През миналата седмица текстовете бяха гласувани на първо четене от икономическата комисия в парламента. Очаква се в рамките на месец те да бъдат окончателно одобрени. Българският енергиен холдинг е в процес на избор и сключване на договор с консултант по преструктурирането на НЕК. С това реално започва процесът по физическото отделяне на ЕСО от НЕК. С това ще бъдат окончателно изпълнени изискванията за прилагане на Третия енергиен либерализационен пакет в страната", се казва в съобщението от МИЕТ до медиите.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!