До 100 000 лева глоба грози "Булгартабак" заради Lafka

Александра Маркарян 09 юли 2014 в 11:42 3630 0

До 100 000 лева санкция грози "Булгартабак холдинг" заради решението за прехвърляне на 32.61% от дяловете на "Табак маркет" (което държи веригата Lafka) на дъщерното си дружество "Благоевград БТ".

Това става ясно от отговор на зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Николай Попов до OFFNews след запитване във връзка с решението на Общото събрание на холдинга, взето на 30 юни в разрез със санкция на КФН.

Мярката, забраняваща продажба на "Табак маркет", бе наложена от Попов след съобщение на холдинга за извършена продажба на "Табак маркет" на дружество извън групата на "Булгартабак холдинг". За сделката се разбра от отчета за първото тримесечие на холдинга. Тя бе спряна от КФН след отказ на "Булгартабак" да предостави информация и документи за сключения договор на Комисията.

"Санкцията за неизпълнение на наложената от КФН принудителна административна мярка е в размер на 10 000 до 50 000 лева, съгласно чл. 221, ал. 8, т. 7 от Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК). Ако в гласуването е участвало заинтересовано лице по 114, ал. 6, т. 2 от ЗППЦК – санкцията е в размер от 50 000 до 100 000 лв. за юридическо лице", се казва в отговора от Николай Попов.

КФН не може да обяви взетото решение за сделка на Общото събрание за нищожно до произнасянето на Върховния административен съд, пред който "Булгартабак" обжалват принудителната мярка, обясняват още от комисията. В жалбата има особено искане за спиране на изпълнението.

Открито е производство по прилагане на принудителната административна мярка, забраняваща изпълнение на взетото решението за прехвърляне на дяловете от "Табак маркет". Произнасяне по производството ще има след изтичане на определения срок за възражения, разясняват още от КФН.

Решението на "Булгартабак" за прехвърлянето на дялове от "Табак маркет" бе оповестено на 7 юли. С него се прехвърлят 48 604 000 броя обикновени поименни акции с номинална стойност 1 лев на дружеството от групата "Благоевград БТ".

"Булгартабак холдинг" бе препродаден в края на юни, когато стана и разривът в отношенията между отстранения от БНБ председател на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка Цветан Василев и депутата от ДПС, чието име се свързва и с управлението на медиите от Нова българска медийна група, Делян Пеевски. Официалните нови собственици са офшорки, поели дружеството след като VTB Capital продаде през февруари дружеството, което държи 79.83% от холдинга - BT Invest на Livero Establishment (Лихтенщайн). В разгара на скандала офшорката прехвърли половината дялове на Woodford Establishment, също регистрирано в Лихтенщайн (през юни 2014 г.) и също с официално неизвестен собственик. Реално, по думите на директор в КТБ, цитиран от "Капитал" контролът над дружеството е у Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови