ДКЕВР решава за лиценза на ЕРП-та

OFFNews 19 март 2014 в 07:32 3515 2

Спорът между електроразпределителните дружества, държавния регулатор и Националната електрическа компания (НЕК) за 318 милиона лева ще има първи решения днес, след закритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

На заседанието ще се решава дали да се започне процедура по отнемане на лицензите на трите дружества заради неизплатените към НЕК задължения.

Електроразпределителните дружества нямат законово право сами да компенсират разходите си за закупуване на зелена енергия от сумите, които дължат на НЕК за ток, категоричен е председателят на ДКЕВР Боян Боев. Той поясни, че комисията има всички основания да отнеме лицензите на трите дружества, тъй като с отказа си да платят, нарушават Закона за енергетиката. Боев обясни и законовия ред, по който трите ЕРП-та могат да поискат компенсация за зелената енергия. До 31 март те трябва да предявят исканията си пред регулатора заедно с предложения за нови цени на тока, а държавният енергиен регулатор ще прецени дали исканията са основателни или не.

Възможно е токът да поскъпне, ако ЕРП-тата докажат по-високи разходи, стана ясно още от думите на Боев.

В отговор ЧЕЗ изплати на НЕК над 8 милиона лева, а до края на март се очакват още две плащания. Като жест, че са готови на диалог за решаване на проблемите, ЕVN преведе на НЕК 32 милиона лева. От държавната компания уточниха по-късно, че ЧЕЗ са превели 8 милона лева, но те са внесени за покриване на текущи задължения, а не за стари плащания. Въпреки, че ЕVN определи 32-та милиона като жест на краткосрочно финансиране, от електрическата компания уточниха, че в платежното нареждане пише "предложение за заем" и по закон компанията няма право да го приеме.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews