Quantcast

БСП и ДПС готвят частична отмяна на данъка върху лихвите

Последна промяна на 04 юни 2013 в 08:11 2378 0

Пари: Снимка: sxc.hu
Пари: Снимка: sxc.hu

БСП и ДПС готвят частична отмяна на данъка върху лихвите по депозитите, съобщи вестник "Сега" в днешния си брой.

Идеята е от него да бъдат освободени спестяванията до определена сума - вероятно необлагаеми ще са лихвите по депозитите до 1000 лв.

Георги Кадиев напомни, че по данни на БНБ 70% от влоговете в България са до 1000 лв. 

Данъкът върху лихвите от влогове беше въведен от правителството "Борисов" от началото на тази година и отнесе много критики.

Те освободиха от налога безсрочните влогове, каквито обикновено са детските, както и разплащателните сметки.

В резултат банките започнаха да предлагат изгодни условия по разплащателни сметки и безсрочни влогове, за да се заобиколи плащането на данъка.

Кадиев предлага да няма депозити, които да са освободени от данъка и да се въведе условието за освобождаване от налога, само ако човек има не повече от 1-2 депозита по 1000 лв. на човек, за да не успеят тези, които държат големи суми, да ги разбият в множество сметки. 

Част от текстовете, с които в момента се регламентира данъка върху лихвите са оспорени от омбудсмана Константин Пенчев в Конституционния съд, който вече образува дело.

Според Пенчев е недопустимо държавата да се намесва във вече съществуващо правоотношение и да го преурежда в своя полза.

От ГЕРБ също са склонни да подкрепят предложение за отпадане на данъка върху лихвите за част от депозитите. 

Икономистът Георги Ангелов от „Отворено общество" предупреждава, че въвеждането на необлагаем минимум би създало твърде голяма тежест, тъй като ще трябва да се събират данни на вложителите, за да се избегне раздробяването на депозитите.

„Това би създало още един слой бюрокрация. Ако данъкът ще се маха - да се маха изцяло", коментира Ангелов. 

По думите му частичната отмяна на този налог е популистки ход.