Банките измислиха как да избягаме от данъка на Дянков върху лихвите

Последна промяна на 10 януари 2013 в 17:32 15507 5

15-годишна изнудва съученичка за 500 лв.. Снимка: sxc.hu
15-годишна изнудва съученичка за 500 лв.. Снимка: sxc.hu

Какви пари ще събере от данъкът върху лихвите по депозитите финансовият министър Симеон Дянков вече зависи само от решимостта на вложителите. Може би той е тръгнал с прекалено голяма кошница, защото няколко банки вече предлагат алтернативни спестовни убежища за парите на вложителите, които са недосегаеми за десятъка.

Роди се безсрочната спестовна сметка с бонус, която е хибрид между безсрочна спестовна сметка (необлагаема) и срочен депозит (облагаем).

Философията е следната: запазва се същностната характеристика на безсрочната спестовна сметка като вид разплащателна сметка, в която може да се "бърка" по всяко време. Цената на тази свобода е сравнително ниската лихва. Която обаче скача с клауза в договора, че определена част от депозита ще се счита за неснижаем остатък и клиентът няма да може да оперира с нея. Тази част на практика носи характеристиките на срочен депозит и лихвата по нея е в пъти по-висока. Нищо не пречи по договор за спестовна сметка цялата сума да се "блокира" като при срочен депозит и бонусът да я покрие изцяло като надбавка върху лихвата по разплащателната сметка.

Банка ДСК вече пусна няколко такива продукта. При лихва по едногодишен депозит в лева в момента 3.90%, доходността от която се облага с 10%, то при "ДСК стимул екстра" може да се достигне максимална лихва от 3.80%, без доходността да подлежи на облагане.

Регулярната лихва, която се изплаща чрез капитализиране в края на всеки месец или при закриване на сметката: в лева - 1.40 % годишно; в евро - 1.20% годишно; в долари - 0.90% годишно. Бонусът е: в лева - 2.40% годишно; в евро - 2.30% годишно, а в долари - 1.20% годишно. Сборът от лихвите за съответните валути дава годишната доходност.

Бонусът се начислява върху най-ниското дневно салдо, което сметката е имала от 1-во число на месеца, следващ месеца на откриване на сметката до датата на първото изплащане. Или съответно от датата на всяко изплащане до следващото изплащане на бонуса, само при условие, че това салдо е било равно или по-голямо от определената за продукта минимална сума за откриване.

Бонусът се изплаща чрез капитализиране с честота 3 пъти в годината, съответно на 30 април, 31 август и 31 декември или при закриване на сметката.

Първа инвестиционна банка също предлага разплащателна сметка с договаряне на минимално салдо. Това е разплащателна сметка, при която сами определяте минималната сума, която трябва да поддържате в сметката, и за тази сума получавате атрактивна лихва. Разплащателна сметка с минимално салдо предлага висока доходност - ежедневното поддържане на определеното от клиента минимално салдо осигурява предложените атрактивни лихвени проценти за определения от клиента период на олихвяване. Лихвата се изплаща веднъж на 12, 24 месеца или при закриване на сметката. Лихвени проценти съответно за сметка в лева, евро и долари за 12 месеца са съответно 5.50%, 4.80% и 3.80%, а за две години – 6.30%, 5.80% и 4.30%.

Този тип спестовни продукти като изброените имат едно важно предимство пред другите алтернативи на банковия депозит, каквито са договорните фондове, животозастраховките и облигационните емисии за граждани. Паричните средства в тези спестовни сметки, включително и начислените лихви, са гаранитирани от Фонда за гарантиране на влоговете в банките, в общ размер до 196 000 лева.

Цветан Цеков

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.01 2013 в 17:02

Който си мисли, че като си сложи парите в банка получава ЛИХВА... 4% при инфлация от 5-6% :)
Както се казва, нито лихвите са лихви, нито данъците - данъци... Я франсетата какви данъци имат... 75%...
Всичката ни работа е такава - ще вземат по 100-ина лв от бабите, а от бабаитите - нито лев!

11.01 2013 в 14:26

Сега масово ще има натискане на лихвите надолу от банките. Държавата ще вземе данък от всички настоящи депозити еднократно, а от там нататък далаверката е за банковия сектор - по-евтин ресурс...

10.01 2013 в 18:39

Пардон, кой е политик? Дянковото Симеон ли?
Кво пушиш бе брато, сипи и на мене малко!

10.01 2013 в 18:32

Ясно е че банкерите са по-хитри от политиците!

10.01 2013 в 17:49

Бре, и кво стана сега? Беше ясно че дянков няма да види парите, мислех си че който ги има ще трябва да им мисли, пък то всичко наготово. Само дето който има някой лев, ще трябва да загуби и време да уреди тоя въпрос, вместо да изкара още пари.
Това да си алчен е лошо, а да си алчен и глупав - съвсем. Нали, Дянков?