Quantcast

Данък върху лихвите ще има. ГЕРБ: На онзи свят пари няма

Последна промяна на 13 ноември 2012 в 16:43 2431 7

Данък върху лихвите по депозитите ще има от 2013 г. Такъв няма да се  начислява върху разплащателните сметки и спестовнике влоговете, включително детските. Това реши днес на второ четене бюджетната парламентарна комисия с гласовете на депутатите от ГЕРБ.

Окончателното решение ще бъде взето при гласуването в пленарна зала на второ четене.

Комисията не прие предложенията на опозицията новият данък да отпадне или поне да бъде въведен необлагаем минимум за сметките до 10 000 лв.  Техният мотив бе, че много от сметките са малки, до 1000 лв., и са на пенсионери, които събирали пари за погребението си.

"На оня свят пари няма", беше единственият коментар по темата на зам.-финансовия министър Владислав Горанов.

Преди време той на два пъти обвини майките, които си гледат децата до 2-годишна възраст, че превръщали майчинството в професия. Коментарът му бе по повод протестите на жените срещу замразените пари за отглеждане на дете от 1 до 2 години през последните 5 години.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски, депутат от БСП в момента,  попита за чия сметка банките ще администрират този данък и дали няма да начисляват заради него такса на клиентите си. От Асоциацията на банките казаха, че не могат да отговорят от името на всички банки, защото всяка сама определя таксите си.

Банките нямат основание да начисляват такива такси, побърза да обяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

Тя повтори тезата на Дянков, че данъкът върху лихвите от банковите сметки не е нов, а този доход бил единственият привилегирован да е без данък. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.11 2012 в 00:45

“На оня свят пари няма”, беше единственият коментар по темата на зам.-финансовия министър Владислав Горанов."

На това светило на икономическо-юридическата мисъл мога да му тресна само едно нежно пожелание - дано да няма кой да те наследи до девето коляно, БОКЛУК такъв! Пък да си ги носиш всичките, дето си ги одрал от кожите ни на оня свят и свещ да няма кой да ти запали! Всичките да те изпреварят! Сам да пукнеш!

Безродник!

Пък ако щете админите - трийте. Не можах да се сдържа. боже, кой гласува за тези?!?!?!

13.11 2012 в 19:39

Кой е направил изказването "за оня свят"? Хайде този човечец да си събере багажа и да си подаде оставката. То бива, бива, бива безочие и наглост, ама това вече всякакви граници минава.

РАПУНЧО - тези сметки от около 1000 лева са за погребение бе КРЕТЕН. Защото хората си отиват на оня свят, ама ВИЕ продължавате да им взимате пари и докато са мъртви!!!

13.11 2012 в 18:18

нека първо менда да каже що е то доход... обикновено у нас лихвите по депозитите са по-малки от годишната инфлация!?

13.11 2012 в 18:01

тези трябва да върнат дипломите си не съм учил икономика но си мисля ако инфлацията е 5 процента и имаш лев в банка и тя ти дава 5,5 % цялата сума ще обложат или само половинката око е така ок ама май не е на пресконференцията след изборите ще ми бъдат много симпатични как тези лоши хора не ги разбрали и най много пречели а бе майната им сами се вкарват в кошарата интересно ще излезе вярно май че работят за бсп

13.11 2012 в 17:41

Ми, значи сега хората просто ще изтеглят спестяванията от банките, който каквито изобщо има, и циркът ще рухне. Демек, който е опитал да научи децата си на спестовност, вместо на пилеене, изгладуваните от бабите левчета за собствените им погребения, и така ...
Който има много пари, естествено няма да плати нито стотинка нито такъв, нито друг данък. Понеже и без това има грамотни счетоводители и финансисти, които затова и получават заплати. Дянков няма да вземе нищо, бюджетът - също, единственото сигурно ми се струва че ГЕРБ ще вземе още малко гласове по-малко на изборите.

13.11 2012 в 17:05

"“На оня свят пари няма”, беше единственият коментар по темата на зам.-финансовия министър Владислав Горанов." И на Вас не Ви трябват пари, защото няма как да ги занесете на оня свят, ама крадете като за последно. Вие гниди мръсни от ГЕРБ дано всичките си пари, който сте откраднали от майките и бащите ни да ги дадете за лекари и свещи.

13.11 2012 в 17:03

Учудващо е Менда Стоянова, която е дългогодишен данъчен служител, да говори глупости от рода на "...данъкът върху лихвите от банковите сметки не е нов, а този доход бил единственият привилегирован да е без данък. "
Да взема да и припомня, че съществуват и други доходи, които са необлагаеми. Например, доходите от аренда и рента, от хазарт, тото, от продажбата на имущество, получено по завещание и завет и т.н. Всички тези доходи са облагаеми в ЕС и в почти всички държави в света. Некомпетентността не е оправдание при вземане на това, или онова решение.
А гелосаният Владко Горанов, незнайно как станал зам.министър, трябва първо да се научи на уважение към всяка жена, решила да стане майка в тази държава. Явно на майките той гледа само като на платци на данъци и осигуровки и на създателки на БВП. Едва ли има нещо по-важно от децата на този свят, а българки с 3 и повече деца са едва няколкостотин. Не майките въобще, а циганките, в по-голямата си част, използват майчинството като единствен източник на доходи. Мерки за това трябва да се вземат, но в съвсем друга насока. Заради такива некадърни управленци, като тия двамата, сме на това дередже.