Данък върху лихвите ще има. ГЕРБ: На онзи свят пари няма

Нели Чолашка 13 ноември 2012 в 16:43 3301 7

Данък върху лихвите по депозитите ще има от 2013 г. Такъв няма да се  начислява върху разплащателните сметки и спестовнике влоговете, включително детските. Това реши днес на второ четене бюджетната парламентарна комисия с гласовете на депутатите от ГЕРБ.

Окончателното решение ще бъде взето при гласуването в пленарна зала на второ четене.

Комисията не прие предложенията на опозицията новият данък да отпадне или поне да бъде въведен необлагаем минимум за сметките до 10 000 лв.  Техният мотив бе, че много от сметките са малки, до 1000 лв., и са на пенсионери, които събирали пари за погребението си.

"На оня свят пари няма", беше единственият коментар по темата на зам.-финансовия министър Владислав Горанов.

Преди време той на два пъти обвини майките, които си гледат децата до 2-годишна възраст, че превръщали майчинството в професия. Коментарът му бе по повод протестите на жените срещу замразените пари за отглеждане на дете от 1 до 2 години през последните 5 години.

Бившият финансов министър Пламен Орешарски, депутат от БСП в момента,  попита за чия сметка банките ще администрират този данък и дали няма да начисляват заради него такса на клиентите си. От Асоциацията на банките казаха, че не могат да отговорят от името на всички банки, защото всяка сама определя таксите си.

Банките нямат основание да начисляват такива такси, побърза да обяви председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

Тя повтори тезата на Дянков, че данъкът върху лихвите от банковите сметки не е нов, а този доход бил единственият привилегирован да е без данък. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!