''Булгаргаз'' предлага поскъпване на природния газ за март с 3,5%

OFFNews 04 март 2022 в 18:52 3062 1

Снимка dker.bg

"Булгаргаз" ЕАД предлага поскъпване на газа за март с 3,5% спрямо февруари. Това стана ясно по време на днешното обществено обсъждане.

От КЕВР съобщават, че причините за предложението на "Булгаргаз" цената да е 113,73 лв./MWh са ограничаването на добива от ПГХ Чирен и актуалните данни за цените на европейските газови борси

Добивът от газохранилището "Чирен" е преустановен и по заповед на министъра на енергетиката съоръжението е преминало в режим на нагнетяване, заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров. Целта на тази мярка е натрупването на резерви в случай на криза с доставките на природен газ.

"Основната роля на новия състав на КЕВР е да използва всички възможни регулаторни механизми, за да бъдат постигани възможно най-добри цени за крайните потребители и специално за битовите потребители. Оттук нататък енергийният регулатор ще одобрява всеки договор или промяна в договорите, които сключва "Булгаргаз", защото те оказват влияние върху цената на газа за тези потребители", добави  Тодоров.

Той настоя във всяко ценово заявление "Булгаргаз" да предоставя анализ за възможните алтернативни източници на природен газ, техните цени и доказателства, че компанията е потърсила най-евтиния възможен газ за потребителите. 

Решението за утвърждаване на цена на природния газ Комисията ще вземе на закрито заседание на 7 март. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!