БСП предлага нулева ставка за хляб, плодове и зеленчуци

Според Георги Гьоков "половината български народ" не иска да изнасяме оръжия за Украйна

OFFNews 30 април 2022 в 17:19 2005 2

Снимка БСП - пресцентър

Георги Гьоков

БСП предлага диференцирани ставки на стоките от първа необходимост, като тя да е нулева за хляба, плодовете и зеленчуците, обяви в интервю за Дарик радио социалният министър Георги Гьоков.

„Предложихме и необлагаем минимум и таван на цените. С актуализацията на бюджета коалицията ще предложи добро решение за подкрепа на хората и бизнеса“, заяви той.

По думите му правителството прави възможното според бюджета да подкрепя хората и бизнеса. "Към момента помощта, която се връща към бизнеса, заради високите сметки на електроенергията, е почти 4 млрд. от началото на годината. Към уязвимите групи също има действия в тази посока – на всички пенсионери безусловно се дадоха по 70 лева за Великден. Всички коалиционни партньори са заявили мнение за подкрепа за хората, във връзка с инфлацията и високите цени на горивата“, каза Гьоков.

По темата дали да се доставят оръжия за Украйна министър Гьоков коментира, че има една огромна група хора, която е против износа на оръжие. „БСП представлява мнението на тази част, и когато го заявяваме в състава на правителството, го правим от името на половината български народ“, коментира той. По думите му визитата на българската делегация в Киев е била, за да се убедят хората, които не са съгласни с даряването на оръжия за Украйна. „БСП зае позицията да не изпраща свой представител, защото решенията за всичко, което касае България, трябва да се взимат тук, в страната“, каза той.

Във връзка с предстоящото гласуване по тази тема в пленарната зала Георги Гьоков заяви, че БСП не е партия, в която решенията се взимат емоционално и от един човек. „Ние ще видим какво ще е решението на Народното събрание, ще питаме нашите колективни органи и каквото решат те. Парламентарната ни група ще гласува “против“ износа на оръжие и “за“ всякаква хуманитарна помощ. БСП няма да пренебрегне интересите на българите и ще направи това, което е най-добро за България“, заяви още той.

По думите на социалния министър в Българи има много политически интереси, които се опитват, чрез политическо инженерство да овладеят ситуацията, но предсрочни избори тази година няма да има. „Условностите са много, но ако се спазва коалиционното споразумение и се развие по благоразумен начин ситуацията с оръжията за Украйна, коалицията е стабилна и ще продължи да управлява“, увери министъра на социалната политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12315

2

denislav

01.05 2022 в 17:56

На мен пък никак не ми е ясно като им слушам глупостите как държавата ТРЯБВА да поеме някакви части от цените над някакъв таван и т.н. - откъде, по дяволите, държавата ще вземе тези пари, за да покрие тези разходи?

Сериозно, много ми е интересно.

Моля някой да ми обясни.

2910

1

ivenco

30.04 2022 в 21:46

Стига бе, комунета. Само мораториум, фиксирани цени, без ДДС... Какво още. Планова икономика, петилетки... Комунисти, сър.