Бизнесът получава по 110 лева на мегаватчас от държавата заради скъпия ток

OFFNews 21 октомври 2021 в 17:01 2149 0

"Взехме решение за компенсиране на бизнес потребителите на електрическа енергия. Право на държавната помощ ще имат над 630 хил. небитови крайни клиенти". Това обяви служебният премиер Стефан Янев на брифинг в Министерския съвет.

Компенсацията ще бъде в размер на 110 лв. за мегаватчас. Първоначално се обсъждаше сумата от 50 лв. за мегаватчас, която според фирмите е крайно недостатъчна. Помощта ще се отпуска автоматично, въз основа на сключен договор между Министерството на енергетиката и търговците на електрическа енергия.

Бюджетът на програмата е 450 милиона лева, като компенсациите ще се изплащат до края на 2021 г, уточни той.

Премиерът коментира и мерките за справяне с ковид пандемията.

"Намираме се в тежка пандемична ситуация и това не е спекулация. Не очаквайте от мен да се опитвам да ви манипулирам, чертаейки апокалиптични картини. Истината е, че българската здравна система е на границите на своя капацитет. Въведените от здравното министерство мерки не са самоцел, нито са под диктовката на външни фактори", добави Янев относно COVID-19 мерките в страната.

Той бе категоричен, че въпреки спекулациите локдаун няма.

"Да, може да бъдем критикувани за необходимото време за съответните системи, но налагането на заповедта ще започне от следващата седмица, за да може хората да се подготвят по адекватен начин. Това, което предприемаме като временна мярка е изцяло провокирано от необходимостта да запазим живота на българските граждани и стабилността на здравната система, защото алтернативата е да затворим държавата", уточни още Янев по повод зеления сертификат.

Премиерът подчерта, че е готов да понеса отговорността, както всеки един от членовете на служебния кабинет.

"Въпросът е дали всеки един от нас може да носи отговорност за своя живот и животът на ближния. Затова ви призовавам за търпение, солидарност и съпричастност, за да може най-бързо да се върнем към нормалността", призова Янев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови