БДЖ пуска търг за поне 6 нови локомотива още тази година

Светослав Метанов 18 юли 2019 в 11:55 5999 0

БДЖ ще обяви обществена поръчка за доставка на поне 6 нови локомотива още тази година като компанията ще разчита покупката да получи европейско финансиране, научи OFFNews.

Замисълът е държавният жп превозвач да кандидатства за част от неусвоените средства по Оперативна програма "Околна среда" (ОПОС) през настоящия програмен период - 2013-2020 г. Общият размер на финансирането е около 800 милиона евро като срокът за кандидатстване на парите е до 5 септември т. г.

От БДЖ обаче няма да чакат дали ще получат одобрение на проекта по ОПОС и вече подготвят тръжна процедура. Идеята е да не се губи време и обществената поръчка да може да бъде приключена максимално бързо, а новият подвижен състав да бъде доставен в рамките на изключително съкратени срокове - до 12 месеца от подписването на договора.

Според пазарните проучвания на националния превозвач за около 2,5 милиона евро могат да бъдат купени модерни и изключително енергийно ефективни локомотиви. Подобна цена може да бъде постигната от няколко от европейските производители. 

В подобен бюджет се побира и базовият модел на машините "Смартрон" на германския технологичен гигант "Сименс".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови