Българският бизнес готов да приеме украинци на работа

OFFNews 26 февруари 2022 в 10:17 2362 0

Българският бизнес е притеснен, че войната затруднява снабдяването със суровини от региона, а поскъпването на газа заради спрени доставки ще оскъпи българските стоки и ще ги направи абсолютно неконкурентоспособни.

Това споделиха работодатели на среща с вицепремиера и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова, където бяха обсъдени последиците за българската икономика от санкциите срещу Русия.

По време на срещата бяха обсъдени опасността от транспортни и логистични проблеми и неизпълнение на договори поради форсмажорни обстоятелства, както и продължаване на енергийните компенсации за април-юни. Българските фирми поискаха подкрепа за решаване на проблема с блокираните транспортни средства на границите на Украйна, се казва в съобщение на министерството.

Работодателите заявиха, че имат нужда от работна ръка и са готови да приемат на работа украински граждани. Те изразиха желание да се осигурят коридори за внос на метали и други суровини от Русия и Украйна, както и износ на продукцията.

Вицепремиерът Нинова информира работодателските организации за мерките, които предприема правителството в подготовка на държавните резерви, приемане на украински граждани и осигуряване на логистична подкрепа на български фирми. Тя заяви, че е командировала търговския представител в Букурещ на границата с Украйна, за да оказва помощ на българските и украинските граждани, се посочва в съобщението.

Работодателите настояха за подкрепа за искането на бизнеса пряката помощ за българските фирми да бъде по-голямa от финансови инструменти в Плана за възстановяване и устойчивост. Министър Нинова изрази пълна подкрепа за това.

"Българската икономика има нужда от директна подкрепа, а не от още кредити. ЕК е предоставила на българското правителство да реши какво да бъде съотношението и то трябва да е в полза на българските предприемачи и производство“, каза Нинова, цитирана от пресцентъра си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови