България се е отказала от 1,350 милиарда лева, за да строи Балкански поток

OFFNews 17 юни 2021 в 15:09 14934 0

Конструкцията на проекта „Балкански поток” не е финансово издържана. Там ние сме се отказали от едни сигурни постъпления от около 1,350 млрд. лева по стария транзитен договор, който сме имали в рамките на 10 години. Задлъжнели сме с поне още толкова, за да започнем да строим някакъв нов газопровод, който при добър мениджмънт е можел да се започне с постъпленията по стария договор”. Това заяви на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

Относно газовата връзка с Гърция той обясни, че там се работи, но има притеснителни неща - очаквани забавяния в доставките на готови компоненти за газопровода.

Министърът обясни, че е изпратено писмо до изпълнителната компания "Авакс", в което министерството заявява, че срокът на договора за изпълнение трябва да бъде спазен, ако това не се случи, ще се пристъпи към усвояване на обезщетенията по договора, които са в размер на 90 хил. евро на ден.

Живков каза още, че когато е правена финансовата рамка не е взето предвид ограничаването на фосилните горива и тяхното използване в бъдеще, което върви с тенденция към намаляване.

"Целият екип направи посещение на газовата връзка с Гърция. Там се работи, но бяха установени притеснителни неща. Едно от тях е очакваните забавяния в доставките на готови компоненти от газопровода", обясни той и уточни, че министерството ще направи всичко по силите си забавянията да се предотвратят.

Според него приоритет №1 е ТЕЦ „Марица-изток 2“.

"Скоро ще излезем с окончателно решение за това как да постъпим така, че в близко бъдеще в ТЕЦ „Марица-изток 2“ да няма социален стрес. Решението няма да е безусловно. Ще изискваме сериозно преразглеждане на разходите и на начина, по който се управляват самите дружества", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови