Ангелкова: Няма да има драстичен спад на руски туристи

Нели Чолашка Последна промяна на 15 май 2015 в 11:13 2514 3

Николина Ангелкова

Според министъра на туризма Николина Ангелкова най-новите данни за очакваните руски туристи през летния туристически сезон.

Тя обяви това по време на парламентарния контрол днес в отговор на два въпроса по темата от "Атака" и един от БСП.

Ангелкова цитира данни от руски сайт, които сочат, че България е в Топ 10 на туристическите дестинации за руснаците.

„Правим всичко възможно да редуцираме спада“, повтори Ангелкова. Тя напомни за облекчението на визовия режим, за 19-те изнесени визови центъра в Русия, за успешно протичащата рекламна кампания по четирите европейски телевизионни канала.

"Министерството на туризма предприема всички мерки за гарантиране на ваканционния престой на всички граждани без оглед на националната им принадлежност. Още в началото на февруари бе договорено облекчаване на визи за Русия, Армения, Казахстан, Украйна, Грузия, подчерта министърът", докладва още министърът.

По нейни данни това лято се очаква ръст на туристите от държавите в Европейския съюз - от Германия - 5%, Полша - 5-6%, Турция и Израел - 10%, Австрия -15% и др.

Заради изложбата на Тракийското съкровище в Лувъра се очаквал ръст на туристите от Франция с 5%.

Според Ангелкова е реалистично спадът на руски туристи у нас да бъде компенсиран, дори посочи, че заради туристите от Европа не само ще компенсираме спада, но ще реализираме и "известен ръст". 

Миглена Александрова от "Атака" я обвини, че говори нереални неща и я призова да си подаде оставката при провал на туристическия сезон.

Ангелкова пък й отговори, че всяко пропагандиране за драматичен спад в туризма не само не е полезно, но вреди на бранша.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15.05 2015 в 12:34

Кънч, излагаш се. На България и трябват по-умни и работливи хотелиери.

15.05 2015 в 12:04

Септември ще се броят "успехите".
Въпросът е ча тази пача наистина не знае къде се намира и на 5 пъти! зададения и въпрос, ще поеме ли лична отговорност за бездействията си, тя не отговори нито веднъж. ще си позволя да добавя и мнението на г-н Л.Кольовски:
"Ангелкова, туристически министър, каза ей сега, че сезонът ще е е повече от успешен. Прочела женицата в един руски сайт, че България била в топ 10 на руските туристи. Един руски сайт, моля ви се! На това му се вика маркетинг!
Преди два дни бях във Варна. Хотелиерите са в шах и мат. А Ангелкова не знае на кой свят живее!
Що ли се чудя? Всичките ни министри не знаят къде са и за какво са. А аз не знам туристическия министър Ангелкова ли е или е Ангелакова. Иначе има впечатляващ профил – нещо средно между вожд от племето дакота и древноримски легионер."


Какво повече да се каже?
Ами да и организираме едно "покушение" по средата на сезона и да е завлечем инкогнито и насила в Турция или в Гърция! Да види къде и как почиват руснаци, германци, французи и прочие, а после да я натикаме в капенчетата по крайбрежната на Созопол да пахапне качествена храна или в някой от олинклузив хотелите по избор да закуси, пък белким после и стане ясна разликата!

15.05 2015 в 11:39

При очакван ръст на туристи от 5% + 5-6% + 2х10% и т.н. се налага адекватен процент усилия за тяхното разочароване от страната ни. На работа, другари.