Ангелкова: Няма да има драстичен спад на руски туристи

Нели Чолашка 15 май 2015 в 11:13 3153 3

Николина Ангелкова

Според министъра на туризма Николина Ангелкова най-новите данни за очакваните руски туристи през летния туристически сезон.

Тя обяви това по време на парламентарния контрол днес в отговор на два въпроса по темата от "Атака" и един от БСП.

Ангелкова цитира данни от руски сайт, които сочат, че България е в Топ 10 на туристическите дестинации за руснаците.

„Правим всичко възможно да редуцираме спада“, повтори Ангелкова. Тя напомни за облекчението на визовия режим, за 19-те изнесени визови центъра в Русия, за успешно протичащата рекламна кампания по четирите европейски телевизионни канала.

"Министерството на туризма предприема всички мерки за гарантиране на ваканционния престой на всички граждани без оглед на националната им принадлежност. Още в началото на февруари бе договорено облекчаване на визи за Русия, Армения, Казахстан, Украйна, Грузия, подчерта министърът", докладва още министърът.

По нейни данни това лято се очаква ръст на туристите от държавите в Европейския съюз - от Германия - 5%, Полша - 5-6%, Турция и Израел - 10%, Австрия -15% и др.

Заради изложбата на Тракийското съкровище в Лувъра се очаквал ръст на туристите от Франция с 5%.

Според Ангелкова е реалистично спадът на руски туристи у нас да бъде компенсиран, дори посочи, че заради туристите от Европа не само ще компенсираме спада, но ще реализираме и "известен ръст". 

Миглена Александрова от "Атака" я обвини, че говори нереални неща и я призова да си подаде оставката при провал на туристическия сезон.

Ангелкова пък й отговори, че всяко пропагандиране за драматичен спад в туризма не само не е полезно, но вреди на бранша.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!