Андрей Живков: Повишение на цените на тока за домакинствата може да има след Нова година

Сега е моментът да вземем мерки, заяви министърът на енергетиката

OFFNews Последна промяна на 17 октомври 2021 в 19:29 3557 0

Снимка БТА/Архив

В Западна Европа битовите потребители са на свободния пазар на електроенергия, т.е. имат си доставчици и те директно усещат удара от високите цени. При нас обаче, както вече се разпространява в общественото пространство, евентуално повишение би могло да има след Нова година, когато изтича 6-месечният срок на решението на КЕВР. Именно в този момент трябва да предприемем мерки. Никой не може да каже за тези два месеца какво би се случило.“

Това заяви по bTV служебният министър на енергетиката Андрей Живков и допълни, че битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това е вид подкрепа за бизнеса.

Разсрочено плащане на сметки

„При нас бизнеса от 1 юли тази година излезе на свободния пазар т.е. той си е намерил доставчик на електроенергия. Начините на плащане при тях са търговско договаряне между доставчика и клиента. За битовите клиенти, които все още са на регулиран пазар, доставчици са  електроразпределителните предприятия, на които ние бихме могли да препоръчаме такава мярка. Такава мярка не е прилагана за пръв път. Бихме могли съвсем спокойно да го препоръчаме, но ЕРП-тата трябва да го предложат“, заяви Живков.

В момента Европа е в ситуация, в която дава абсолютната свобода всяка държава сама да решава за ядрената си политика. Ядрената енергия е сигурен, устойчив, беземисионен източник на електроенергия. Нормално е да продължи развитието на ядрената енергетика, тъй като предстои „изваждането“ на мощности, които работят на въглища, смята Живков.

"Подкрепяме зелената енергия изключително много. Заложихме в Националния план за възстановяване и устойчивост много средства, които да я развият, но без базова мощност не може. Зелената енергия може съвсем успешно да се сработи с ядрената енергия, тъй като тя също е беземисионна, а нали целта до 2050 г. да постигнем беземисионна икономика", добави той.

Затваряне на въглищните електроцентрали

„По-важното е да убедим първо себе си и след това тези, които са заети във въглищните региони, защото за тях и нас е важно да имаме яснота какво правим. Поставяйки някаква крайна година, ние ще трябва да започнем да работим по сценарии, които да се случат до тази година. Въпросът не е да затворим централите, а да трансформираме региона, така че хората, които работят там, да не нарушат социалното си положение и да дишат по-чист въздух“, заяви служебният енергиен министър.

Цените на енергоносителите

„От една страна, ръстът на цените на енергоносителите бе предизвикан от взривното възстановяване на икономиката след COVID-19. Първо в САЩ, след това в Азия и Европа. Азия е един безкраен пазар на енергоносители, който изведнъж се „отпуши“ и това изигра ролята на вакуум, който дръпна една голяма част от втечнения природен газ. Това пък създаде дефицит в Европа. От друга страна, покачването на въглеродните емисии, които засягат производителите на ток от въглища“, добави той.

По думите му така са се насложили няколко фактора, получил се е „ефекта на доминото“ и така сме стигнали до тези високи цени на енергоносителите в Европа.

„Никой не може да предвиди каква ще бъде най-високата цена на тока и газа особено в условия на волатилност на пазарите в момента. Всеки търси на всяка цена, за да е сигурен, че ще намери. Това е, което дига цените на борсата. Именно това се случи и с цените на електроенергията от лятото насам. Ние сме 100% зависими от вноса на газ, нямаме находища. Ако имаме около 3-3,5 млрд. консумация в държавата, имаме около 0,2 млрд. вътрешен добив. Това, което трябва да направим възможно най-бързо, е диверсификацията на доставките на газ“, каза още Живков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови