АБВ похвали забраната за лов на дива свиня, наложена от Порожанов ден след разрешаването му

OFFNews 26 юли 2018 в 10:57 2554 2

АБВ подкрепи забраната за групов лов на дива свиня, наложена вчера от земеделския министър Румен Порожанов. Решението бе взето след бойкот на ловци от Странджанско, предприет заради неуредици в законовата уредба.

Груповият лов имаше за цел намаляването на нейната популация. Това бе една от мерките на държавата заради опасността от навлизането на африканска чума по прасетата, след като в Румъния са регистрирани много огнища на заболяването.

Отмяната на лова е нелеко, но правилно решение, коментира зам.-председателя на АБВ доц. Христо Михайлов пред БНТ тази сутрин.

"Поздравявам министър Порожанов за това нелеко, но единствено правилно и вярно решение. Само ден, след като в Държавен вестник бяха публикувани измененията и допълненията в Закона за лова и опазване на дивеча, които позволяваха за първи път безпрецедентно да се ловува групово в това време на годината, той взе това решение.

Заповедта му за отмяна е публикувана и е напълно обоснована. Първата основна предпоставка за отмяната на този лов беше именно противоположното мнение на самите български ловци, за което ги поздравявам. Те проявиха много голяма зрялост, мъдрост и отговорност към природата и обществото. Досегашната практика с тази болест (африканската чума по свинете, бел.ред.) за съжаление показва, че смъртността при животните на места стига до 100 процента.

Вирусът не е заплаха за човека, но е заплаха номер едно за домашната свиня, за дивата свиня, за полудивите източнобалкански свине и ако навлезе, загубите ще бъдат изключително големи. Ние от АБВ алармирахме земеделското министерство.

Направихме над 11 точки предложения за справяне с кризата, в които обобщихме мнението на науката и на професионалната ловна асоциация. Много голяма част от тези мерки, които предложихме сега виждаме в мотивите на земеделския министър и на БАБХ, за да се въведе тази заповед за забрана на груповия лов извън досега регламентираните периоди“, посочи той. 

Държавата е можела да реагира на проблема много по-рано, посочи обаче той.

„Мерките, които сега се предприемат, са изключително закъснели, но да се надяваме, че болестта ще ни подмине, макар да не ми се вярва това да се случи. Вирусът на чумата е в европейските страни и циркулира повече от четири години. Преди време той бе регистриран в Латвия, Литва, Естония и от там започна да се прехвърля в съседните страни. Това бяха години, в които можеха да се вземат сериозни превантивни мерки, включително и да се използват ловците за управление на запасите от дива свиня в България. За тяхното, подчертавам, контролирано намаляване“.

По повод на оградата по границата той каза, че построяването ѝ буди само умиление и изрази съчувствие към министър Порожанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

01.08 2018 в 12:30

Нима хората на баш-авджията Гоце ще му подлеят вода за любимото му хоби?

29585

1

Izalina

26.07 2018 в 12:37

"...буди само умиление и изрази съчувствие към министър Порожанов." и сродните му, бих добавила.

Макар че, мен ме избива на подигравки.
 
X

Да помогнем на украинските деца!