Ловци от Странджа бойкотираха лова на дива свиня (обновена)

OFFNews - Бургас Последна промяна на 25 юли 2018 в 11:55 7554 0

От днес трябваше да започне груповият лов на дива свиня с цел намаляване на нейната популация. Това е една от мерките, които държавата предприе заради опасността от навлизането на африканска чума по прасетата, след като в Румъния са регистрирани много огнища на заболяването.

Бургаски ловци обаче отказаха да излязат на лов днес заради редица неуредици в законовата уредба.

За това заболяване се знае от две години, но така и не бяха предприети адекватни мерки, коментира секретарят на най-голямото ловно–рибарско сдружение в Бургас Невен Каравасилев. Основната е, че е трябвало да се спазват изискванията за отглеждане на източнобалканската порода свине и техните кръстоски. Това не се прави, категоричен е Каравасилев и дава пример със Странджа, където прасета спокойно се разхождат и сеят зарази около Вършило, Индже Войвода, Крушевец. От пет години алармираме, пишем писма, но отговор няма, казва той и пояснява, че е абсурдно сега да излязат на лов:

Гората в момента е пълна с дървосекачи, гъбари, туристи и ще създадем предпоставки за наранявания. В момента е активният сватбен период на сърната. От 1 септември почва сватбеният период на благородния елен. В активния сватбен период на дивеча женската оставя роденото през тази година, за да може да продължи поколението. Това неминуемо предизвиква заплахи, когато ние тръгнем в гората с кучета да гоним прасета. Ще загинат малки сърнета, ще загинат малки еленчета, малки прасенца. Това са неща, които са против нашите принципи“, подчертава Каравасилев.

Отделно, практическите инструкции, свързани със заболяването, са неизпълними, смята той. След отстрел трябва да се вземат кръвни проби и проби от вътрешностите и да се изпратят в лабораторията, която е само една – в София. Месото да се съхранява, а кожата и вътрешностите да се сложат в специално изкопани за целта ями в ловно-стопанските райони. Те трябва да са с плътно затварящи се капаци и да се дезинфекцират с вар. Тези площадки за обработка на дивеча трябва да са в ловно–стопанските райони.

Там влизаме в нарушение на Закона за биологичното разнообразие, други закони… Тъй като огромна част от нашите територии са в територията на Природния парк „Странджа“, зони по Натура. Никой не дава яснота на коя територия ще бъдат изградени тези съоръжения, как ще се случват тези неща“, казва Каравасилев.

Ловците в Бургаско ще започнат груповия лов на 1 октомври.

Обновена:

След възраженията им от МЗХ обявиха, че забраняват груповия лов на дива свиня.

„Приетите изменения и допълнения в Закона за лова и опазване на дивеча, които регламентират груповото ловуване на дива свиня през летните месеци извън досега определения срок, вкл. и в сряда, са недостатъчно добре съобразени и консултирани по отношение безопасността при провеждането на ловните излети“, признават от министерството. Те посочват, че в момента буйната растителност и плътната листна маса в горските територии силно ограничават видимостта, а респективно безопасността на лова. Това е сериозна предпоставка за инциденти с ловци, горски работници, туристи, билкари, гъбари и др. Статистиката показва, че по-голямата част от злополуките по време на групово ловуване през последните години са ставали, когато листната маса в гората още не е опадала.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови