400 лв. енергийни помощи за още 50 000 домакинства - по какви критерии ще се отпускат

Мая Младенова 26 октомври 2022 в 12:53 4982 0

Лазар Лазаров

Снимка Прессекретариат на президента

Лазар Лазаров, вицепремиер и министър на труда и социалната политика

Допълнителни 50 000 домакинства ще получат тази зима еднократно 400 лева помощ за отопление, реши днес кабинетът, като отпусна 20 милиона лева целево на социалното министерство.

Тази група не обхваща вече одобрените по традиционната програма за енергийни помощи към Агенцията за социално подпомагане. По нея вече са одобрени 285 000 домакинства, които да получат 623,55 лева за сезона, а други няколко хиляди заявление са в процес на обработване.

Помощта от 400 лева ще се отпуска на:

- кандидатствали и неодобрени за енергийна помощ, чийто доход е равен на или надвишава с до 40 лева тавана на дохода, определен за целта;

- хората, получили отказ заради това, че са регистрирани в Бюро по труда за по-малко от 6 месеца;

- получили отказ на база комбинация от горните две причини.

Вече кандидатствалите са енергийни помощи и получили отказ няма нужда да подават отново документи, за да бъдат разгледани за допълнителната помощ от 400 лева, поясни след днешното заседание на кабинета социалният министър Лазар Лазаров. Онези, които досега не са подавали документи на предстоящия отоплителен сезон, могат да го направят до 14 дни след обнародването на постановлението в Държавен вестник.

Как и къде се кандидатства за енергийни помощи

Право на помощ за отопление имат хората и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и други констатирани обстоятелства.

За да получат помощ за отопление, безработните в трудоспособна възраст задължително трябва да са се регистрирали в бюро по труда най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови