Украйна официално се присъедини към Испания и Португалия в кандидатурата за Мондиал 2030

OFFNews 05 октомври 2022 в 16:54 674 0

Мондиал 2030

Снимка president.gov.ua

Володимир Зеленски

Украйна официално се присъедини към Испания и Португалия в тяхната обща кандидатура да приемат Мондиал 2030, потвърдиха футболните федерации на двете страни от Иберийския полуостров в сряда.

"Убеден съм, че сега ситуацията е доста по-добра в сравнение с преди. Футболът е нещо, което може да промени живота на хората по толкова много начини. Това трябва да бъде използвано по най-добрия начин. Кандидатурата ни вече е европейска, не само иберийска", заяви на пресконференция Луис Рубиалес - президент на испанската федерация по футбол.

Фернандо Соареш Гомес да Силва, който е начело на португалската футболна централа също "подкрепя изцяло" включването на Украйна в процеса.

Това се случва малко повече от седем месеца след нахлуването на руската армия на украинска територия, което е най-големият военен конфликт в Европа след края на Втората световна война.

Съвместна кандидатура на Гърция, Египет и Саудитска Арабия също ще опита да спечели това да приеме световното първенство след осем години. 

"Тази работа със сигурност ще направи връзките между европейските държави още по-силна и ще помогне на Украйна да се възстанови, след като показа огромното си желание да участва в този проект", се казва в съобщение на испанската футболна централа.

"Съвместната ни кандидатура е повече от символ на вярата в нашата победа. Украйна ще устои на агресията, ще победи и ще се възстанови благодарение на солидарността на нашите партньори. Благодарни сме за подкрепата на Португалия и Испания", написа президентът на Украйна Володимир Зеленски в Туитър.

Уругвай, Аржентина, Парагвай и Чили са съвместната кандидатура на Южна Америка за домакинството на Мондиал 2030.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови