Стефан Софиянски пред OFFNews: Спас Русев напуска Левски, защото няма да вземе Виваком

Huawei се отказа да инвестира в клуба, във всяко китайско село ходели повече хора на мач

Ивайло Йолчев Последна промяна на 25 февруари 2017 в 07:27 24090 2

Бившият кмет на София и премиер Стефан Софиянски е сред най-запалените левскари. Нормално е да го потърсим по повод трусовете в любимия му отбор. Той се съгласява за интервю, но иска 24 часа, за да се запознае с точното положение на "сините". "И аз се притесних сериозно, приятелите цесекари ми загряха телефона от майтапи. Нека се чуя с някои хора", честен е Софиянски. Ден по-късно той е готов с много интересни отговори пред OFFNews.

- Г-н Софиянски, какво става с Левски, наясно ли сте като привърженик на отбора?
- Имам информация, макар че не е от кухнята. Истината е, че има някакъв спор по отношение на Виваком. Спонсорството засега остава. Очевидно е, че Спас Русев няма да придобие част от Виваком. При това положение той се оттегля.

Това са причините.  Знаете, че Бойко Борисов обича да се меси във футбола. За съжаление, където и да се намеси, все проблеми създава. Явно е имало някаква договорка, която не е изпълнена и Спас Русев се оттегля. Остава ангажиментът на Виваком за спонсорство , отпада ангажиментът да бъде инвеститор в Левски .

Друго научих, китайският инвеститор е бил реален, дошъл е човекът, погледнал е нещата, искал е да финансира, имал е възможности. Но казал - във всяко китайско село с футболен отбор ходят повече хора на мач (смее се). И се отказал.

- Човекът от Huawei ли е?

- Да. Все пак информацията не е от първа ръка. Това съм разбрал, това казвам. Не  съм бил на срещите лично. Това, което знам със сигурност е, че Левски има осигурен бюджет до края на сезона. От юни месец какво ще стане - не се знае. И се чудя дали тази игра на Левски не се дължи и на този факт. Срещу Пирин бяхме безобразно слаби. Видях отбор без никаква идея , без никакъв поглед.

- Четох изказване на спортния директор Даниел Боримиров, че на играчи и треньори е платено до стотинка, така че нямат оправдание в това отношение?

- И аз това го знам. До юни е така. Какво ще става после? Молим се за добра развръзка.

- Вие сте икономист, как ще коментирате дълговете, които се променят с всеки изминал час - 18 милиона лева, 20 милиона, вчера изведнъж 26 милиона лева?
- Структурата на дълга, горе долу, е около 18 милиона лева. 12 милиона от тях са за стадиона. Това е публична информация. Те са от "Асет банк" и са обезпечени с билетите, с приходите от мачовете. Друг е въпросът колко се пълни тази трибуна. Засега банката няма активност по отношение на дълга. 4 милиона са разсрочени към НАП и се обслужват, предвидени са пари. Около 2 милиона са към други длъжници. Доколкото знам, клубът също има намерение да ги обслужва. Въпросът с дълга е решим, поне според мен.


- Защо вчера тогава изпълнителният директор Красимир Иванов назова сумата от над 26 милиона лева? Възможно ли е да има нещо скрито?
- Възможно е, аз не съм гледал нито един документ все пак. Казвам това, което разбрах от приятели. Като се чу за оттеглянето нас Спас Русев, се притесних сериозно, обадих се да разбера какво става. Това ми казаха мои познати, които имат информация. Нека не цитирам имена. Положението на Левски не е катастрофално от тази гледна точка. А и имаме глътка въздух до юни. Притеснително е и друг инвеститор да не приеме гледната точка на китайците.

- Реално ли е да бъде намерен инвеститор за Левски до юни?
- Това е Левски! Със 100 години история! Няма какво да говорим, ще се намери.

- Сега е малко мътно времето, служебно правителство, никой няма да поеме дългосрочен ангажимент?
- Защо трябва да поема ангажимент правителството!

- Така се работи в България, за съжаление.
- Не бих искал. Аз като кмет на всички съм давал рамо. На Славия, Левски, Локомотив София съм помагал за стадионите. На Септември съм сторил трибуна. Казвам го в най-добрия смисъл. Смятал съм, че е обществен ангажимент на кмета да помогне, когато някой дойде при него. Условията за спорт в града, независимо дали е частен или обществен клубът, са ангажимент на кмета. Така го чувствам. Но да се бърка държавата пряко в управлението и собствеността - твърдо съм против. Да създадем условия, да прехвърлим база - да. Но да организираме финансиране! Както беше ЦСКА при Бойко Борисов чрез "Титан".

- Борисов или Георги Първанов, че се говореше доста за намесата на президента?
- Чакайте, истината е много проста. Кой даде концесията на "Титан"? Не я е дал Първанов. И да лобира Първанов, пред кого може да лобира? Бойко Борисов. Борисов като кмет даде концесията на "Титан", които чистеха и други градове, да. Какви са им били отношенията - не мога да кажа. Софиянци обаче издържаха ЦСКА с данъците си. Това е безспорен факт! Докато "Титан" не се оттегли. Не се търси клюка тук. Факт е, че "Титан" получава толкова и толкова пари годишно от общината, има документи. Не ги вадеха парите от друго място, откъде ще ги вземат.


- Цесекарите пък ще се обидят и ще кажат, че същото е и с Левски?
- Същата работа и с Левски сега. Така става, когато държавата се меси пряко. Помагай с базата, но дотам. Аз и на ЦСКА съм помагал, но нямаше как да стане със стадиона, тъй като беше публично-държавна собственост, не общинска. Разговаряли сме с тях много пъти. Иначе Дучето идваше редовно при мен. Давал съм помещения за клубове на феновете - и на ЦСКА, и на Левски. Това е нормално. Но да се бъркаш в управлението пряко - това е груба грешка. Тогава се добива едно самочувствие, че държавата, виждаш ли, стои зад теб. Резултатите са налице, особено като се сменят управляващите.

- Не беше ли тогава погрешен рестартът на футбола през лятото, където се вкараха градове с намеса "отгоре", а не със спортни резултати?
- Не одобрявам начина, по който насила се вкараха някои отбори. Но от друга страна и аз лобирах за Калиакра, хайде да съм честен. Понеже се търсеше кой да попълни групата, а Калиакра отговаря на всички условия. С президента им до едно време работехме по темата, после прецениха хората, че нямат силите за новата елитна група. Иначе не беше грешен начинът да се поканят отбори, които отговарят на определени условия.

Просто исках да помогна, защото имам къща в Поручик Чунчево до Каварна, приятел съм с всички там. Те бяха достатъчно разумни да се откажат. Моделът е правилен. Одобрявам го. Аз лично сега гледам повече наш футбол и с по-голям интерес. Мога да ви кажа наизуст класирането в момента. Пътят е правилен, е, в изпълнението наистина има неща, които не са приемливи. Но ако моделът даде добри резултати, ще ги забравим. Аз смятам, че Боби Михайлов работи сериозно.

- Левски може ли да фалира като ЦСКА, все пак не са малко дължимите пари?
- Всички левскари ще се мобилизираме. Признавам си, мисля го този Левски наред с всичките други проблеми. Ще търся и аз някакво решение отвън. Смятам, че много хора като мен ще го направят. Все някой ще го намери. Аз се притесних сериозно. Затова вчера проучих нещата. Не са толкова фатални. Само да играят тези хора! С този футбол срещу Пирин - какво правим! В един момент човек се чуди за какво да се блъска!


- Приемате ли модел ЦСКА 1948, много левскари също искат тръгване начисто от" "А окръжна група?
- Не! Не! Искам си моя Левски! Ако си отиде Левски, ще си отида и аз, дето има една дума. Аз съм болен левскар. Веднъж преболедувах Спартак, дето ни го треснаха на главата. Против Спартак нямах нищо, но не исках Левски да ходи в милицията. Ние бяхме Левски, пощенски отбор. В един момент ставаме полицейски. Или милиционерски. Преживях този стрес, но бях млад. Втори път Витоша ни направиха. Трети път няма да изтърпя. Дойде ли друг Левски, просто ще се откажа. Абе, трудно ще ми е, но така е думата. Ние, левскарите трябва да се преборим.

- Защо тогава фалира ЦСКА?
- Всички знаем. ЦСКА нямаше финансиране и прекали със задълженията, не намери механизъм да ги намалят. Защо не се разбраха Ганчев и Божков, не можа да ви кажа. Т.е., мога да ви кажа, но не искам. За мен там беше границата. Ако те се бяха разбрали, щеше да си го има старото ЦСКА. Знам защо не се получи, но не ми се влиза в детайли.

- Приемате ли сегашното ЦСКА на "Армията" за вечния съперник?
- Не! Даже се дразня, като слушам коментаторите. Например, онзи ден на мача им с Черно море. ЦСКА и Черно море се срещали за 80-и път или 140-и път, няма значение. Хора, това ЦСКА и Черно море са играли точно два мача. Един през есента, един сега. Оставете моята запалянковщина. Има си принципи! Или си ти, или не си! Зет ми Антон (б.а. Божков), който беше луд цесекар, не излизаше от стадиона, сега се е отказал тотално. Като му заговоря за Левски и ЦСКА, отвръща: "Какво е това?". За него такъв отбор няма. Не гледа първенство, нищо не следи. Това е човек, на когото не можеше да се обадиш по телефона, когато играе ЦСКА.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови