След ерата Тики-така: Има ли сили Испания да се върне към златните времена

Василен Петров 10 ноември 2022 в 14:15 1419 1

Испания

Снимка GettyImages

"Ла фурия роха" ще се опита да си върне славата в Катар.

Националният отбор на Испания е един от фаворитите на световно по футбол в Катар, което започва само след 10 дни. 

При букмейкърите шансовете на "Ла фурия роха" са оценени с коефициенти около 1 към 10, което им отрежда 4-5 място сред тимовете на Мондиала. По-вероятни победители според компаниите за залози са само Бразилия, Аржентина, Франция и Англия.

Испанците определено са си футболно страшилище, а и имат солидни успехи. През 2010 година те станаха световен шампион в ЮАР, а са и единственият отбор печелил две последователни европейски титли през 2008 и 2012 година. Иберийците триумфираха и на Евро 1964, когато на финала надделяха над СССР с 2:1.

Блясъкът на славата: "тики-така"

Успехите на испанския футбол на три поредни големи първенства в началото на XXI век бяха наистина впечатляващи. Стилът на отбора с почти непрекъснато владеене на топката и приспиващи противника ювелирни пасове бе наречен "тики-така" и в продължение на няколко години бе имитиран от отбори както национално, така и на клубно ниво. 

Магията започна на европейското през 2008 година, което се проведе в Австрия и Швейцария. Тогава Испания бе водена от Висенте дел Боске и на финала победи Германия с 1:0. Голът бе на Фернандо Торес след страхотно подаване на Шави Ернандес. Никой обаче не е предполагал какво явление ще последва след това представяне на тима. 

В дебютния двубой от груповата фаза на Световното първенство през 2010 година испанските футболисти изненадващо отстъпиха с 0:1 срещу Швейцария, въпреки че през целия мач бяха далеч по-добри. Отправиха цели 23 изстрела по посока на противниковата врата, но топката просто не искаше да влезе. Швейцарците, с далеч по-малко точни удари, успяха да превземат вратата на легендарния Икер Касияс. След фиаското на старта, очакванията към "червените", естестествено, бяха приземени. Но испанците реагираха като разярен бик  - отборът започва да играе все по-добре с всяка следваща среща. Отборът победи Хондурас с резултат 2:0 с голове на Давид Вия, после дойде ред на Чили - 2:1 (попадения на Вия и Андреас Иниеста). Така испанците излязоха от предварителната група като първи отбор. 

Във фазата на елиминациите испанците действаха много внимателно и разумно. Така се стигна до последователни минимални победи с 1:0 - над Португалия в осминафинала (Вия, 63-а минута), над Парагвай на четвъртфинал (Вия, 83-а минута), над Германия на полуфинал (Карлес Пуйол, 73-а минута).  Така "Ла фурия роха" стига до големия финал срещу Холандия. В оспорван мач и след продължения триумфира отново се стигна до... 1:0! Героят на мача бе Иниеста, който проби холандците в 116-ата минута. Така Испания за първи път в цялата си футболна история покори световния футболен връх. 

Две години по-късно, испанците по инерция взеха своето на европейското в Уелс. Там отборът от Пиринеите просто "разказа играта" на италианците, разгромявайки ги с 4:0. До момента това е най-категоричната победа на еврофинал. На това първенство Фернандо Торес стана най-добър реализатор с 3 гола и печели "Златната обувка". 

Така Испания се преврна в първия национален отбор, спечелил последователно три ключови шампионата. Ядрото на тези паметни постижение включваше истински забележителни футболисти - Икер Касияс, Хосе Рейна, Раул Албиол, Серхио Рамос, Шави Алонсо, Андреас Иниеста, Шави Ернандес, Фернандо Торес, Франсеск Фабрегас, Давид Силва и Давид Вия. 

Спад и промяна в редиците

Испанците без проблеми се класираха и на на Мондиала през 2014 година. От групата на тима, включваща 23 играчи, 16 вече се бяха окичвали със злато от световно, но на този форум Фортуна обърна гръб на иберийците. 

На старта Нидерландия просто прегази действащия световен и европейски първенец с 1:5, а четири от попаденията паднаха само за 27 минути игра. Чарът на "тики-така"-та се бе изпарил. "Ла фурия роха" не бе допускала 5 гола в една среща цели 51 години - от 1963, когато отстъпи в приятелски мач на Шотландия с 2:6. 

Във втория мач срещу Чили испанците отново се провалиха и загубиха с 0:2. Така окончателно загубиха шансове да продължат на осминафинал. Слаба утеха за испанците бе, че последния двубой от групата все пак записаха успех с 3:0 над Австралия. 

Естествено, след краха, последваха промени за Евро 2016. Там вече ги нямаше ветераните Алонсо, Шави, Вия и Торес. В първите две срещи от групата Испания записа победи и се класира напред. Но в третия мач хърватите ги надиграха майсторски, победиха ги с 1:2 и пратиха испанците на осминафинал срещу Италия. А тимът от Ботуша имаше да си връща за резила отпреди 4 години. Италианците не пропуснаха шанса и нанесоха ново поражение на шампиона. Така Испания бе лишена от възможност да защитава трофея. 

После испанците продължиха да са неубедителни и на следващите големи футболни форуми през 2018 и 2020 година. 

Доколко днешният тим на иберийците има шансове да се върне към славните времена преди 10-12 години не е съвсем ясно. Мнозина специалисти смятат, че ключова роля за цялостното представяне на отбора има нападателят Алваро Мората. Острието на Атлетико Мадрид бе под въпрос, след като принудително напусна терена още в 10-ата минута при поражението на дюшекчиите с 2:3 от Кадис в Ла Лига. В крайна сметка обаче се оказа, че той се е разминал с тежка контузия. 

Надеждите са, че Мората ще се възстанови максимално бързо за световното в Катар и ще зарадва с много голове наставника Луис Енрике. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!