Научете повече за най-екологичния футболен клуб в света

OFFNews Последна промяна на 08 юни 2017 в 15:50 3059 0

Соларни панели, тор от крави за терена, дървен стадион, футболисти вегани - всичко това превърна четвъртодивизионният английски тим Форест Грийн Роувърс в сензация и най-екологичния футболен клуб в света.

Зад проекта стои милионерът Дейл Винс, направил състояние от зелената енергия и биогаз. През 2010 година създателят на Екотрисити закупува футболния клуб и започва сериозната му трансформация по свой вкус. Първата му работа е футболният терен да стане напълно био. Всички химически препарати за поддържане на тревата са изхвърлени и заменени с кравешка тор.

"Ароматът идва малко силен, но теренът е великолепен", споделя бившият мениджър на тима Дейв Хокдей.

През 2011 година са инсталирани 180 соларни панели на покрива на стадиона, което намалява с 10 процента консумацията на електроенергия. Феновете са въодушевени и подкрепят инициативата. Винс не се спира и изгражда и система за събиране на дъждовната вода, която след това се използва за поливане на терена.

Екипите също претърпяват промяна и традиционните цветове черно и бяло са заменени със зелено.
Милионерът променя и храненето на футболистите. Червеното месо е забранено и заменено с вегетарианско меню. На трибуните също вече не се продават хамбургери и наденички.

"Това е ужасна храна, направена от най-лошите части на животните. Заменихме ги с вегетарианска храна от най-високо качество. Аз самият съм веган", разказва Винс пред "Индепендънт". Постепенно в отбора заиграват само вегани и през миналата година Форест Грийн Роувърс получава сертификат за първия вегански футболен клуб.

Следващата стъпка е логична - построяването на еко стадион от дърво за 5000 зрители. В конкурса за проект се включват архитекти от Великобритания, Франция, Швеция, Германия и САЩ и е спечелен от Zaha Hadid Architects.

Стадионът ще е своеобразен център на тематичен Еко парк на площ 400 000 кв. метра.
В него ще има спортни зали, съоръжения, технологичен еко парк и други. Философията на Винс е, че така инвестицията от 115 милиона евро ще изплати.

"Един футболен мач се организира на всеки две седмици и продължава два часа. Един модерен стадион не може да се издържа икономически, ако се залага единствено на футбола", казва още екомилионерът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови