Наско Сираков: Ако Левски победи Лудогорец, на следващия мач стадионът ще е пълен

OFFNews Последна промяна на 19 октомври 2018 в 12:48 1396 0

Една от легендите на Левски Наско Сираков даде голямо интервю пред колегите от "Тема спорт" Бившият член на Изпълкома на БФС коментира ситуацията в Левски и някои странични теми.


Г-н Сираков, има ли Левски реални шансове в битката за титлата, ако в събота повали Лудогорец в Разград?

- Категорично! Ако Левски спечели в Разград, става фаворит №1 за титлата - това е абсолютно сигурно. Но не смятам, че и загуба в Разград по някакъв начин ще промени нещата в стратегическо отношение. Този мач е на живот и смърт за Лудогорец, а не за Левски.

Тоест, смятате, че Левски психологически трябва да осъзнае, че дори и при загуба трябва да си следва пътя и да не се отказва от него?

- Абсолютно. По принцип това се отнася за всеки един отбор. Ако позволяваш лъкатушения на базата на резултата от един мач, е най-нормално да се случи това, което става в последните 10 години на "Герена". В момента Левски е на крилете на вдъхновението, играе по-офанзивно и значително по-разкрепостено, всички на терена се раздават. Така че има всички предпоставки да мисли за добър резултат в Разград. Смятам, че точно в този момент може да го постигне. Но и да не го постигне - една точка разлика по никакъв начин не променя нещо. Има доста мачове до края на сезона, Лудогорец ще гостува два пъти на "Герена" при пълен стадион. Така че разградчани трябва да му мислят за този мач.

Защо смятате, че за разградчани мачът е на "живот и смърт"?

- Това наистина е силно казано, но...

Имате предвид, че може да настъпи психологически срив в Лудогорец ли?

- Не вървят добре в Европа, имат важен мач следващата седмица в евротурнирите (б.р. - срещу АЕК Ларнака в Кипър на 25 октомври, четвъртък), който на всяка цена трябва да спечелят. Ако след събота разликата до първото място се увеличи и стане 5 точки... На базата на начина, по който играе в момента, Левски има всички предпоставки да спечели титлата.

Какви са шансовете в Левски да спре текучеството на играчи и треньори и да започне да прави отбор? Ще се "кротнат" ли на "Герена", а не всяко лято да купуват поне по четирима и да си тръгват по толкова футболисти?

- Ако в последните години се сменяха само по четирима, Левски щеше да е цвете за мирисане. Проблемът бе, че миналия сезон се взеха 21 играчи! 4 е нормална цифра за една година, но не и за половин кампания. Но когато имаш основа, на която да стъпиш, тогава няма нищо страшно да вземеш четирима и да освободиш някого. Тогава може да вкараш свежа кръв - юноши в състава. Хората искат да виждат нови имена. Въпросът е да не се взимат играчи на килограм, а те да се преценяват много внимателно.

Според вас може ли да се случи това нещо и тази бройка от 4-5 човека да не бъде надхвърлена?

- Дано, дай Боже! Защото не бива да забравяме, че всичко това се отразява и на финансовия баланс на клуба. И това не трябва да се неглижира.

А тогава какви са шансовете да се оправи финансовият баланс и клубът да заработи по организационни, финансови и спортно-технически правила?

- Защо ме питате мен? Този въпрос трябва да се зададе на Спас Русев.

Питаме дали има шанс това да се случи, а не кога ще стане...

- По този начин, по който се работи досега - не съм особено оптимист. Но се надявам от клуба да ме опровергаят и да видя друго отношение, друг начин и стил на работа на "Герена". Такъв, който първо да носи финансови дивиденти, защото все пак не трябва да се забравя, че Левски е със сериозен дефицит - имам предвид дълговете. Защото за мен това, че например клубът е бил на печалба миналата година, е смешно. Гледат се приходите и разходите, и всичко е лесно. Откъде Левски изкарва пари? От телевизионни права, билети, участие в европейските турнири. Аз съм го управлявал този клуб 8 години и имам представа за какво става въпрос.

Тоест, няма логика да се плащат високи заплати, да се харчат големи пари за издръжка, при положение че няма приходи...

- И да обявяваме, че сме на печалба... Това би станало само с постъпления от спонсори. Какви други може да са те?

От клуба не успяха да ви опровергаят за Делио Роси - още миналата година предрекохте, че по-добре клубът да се раздели с него навреме, за да не загуби още една година и приходи...

- Аз това го бях казал и на Спас Русев. Виждам го, че е прекалено фин и възпитан. Казах му, че не е проблемът, че ще държи Роси до лятото, а това, че Левски губи 7-8 месеца, в които да се развива. Така и стана.

Допускали ли сте, че Левски може да отпадне от лихтенщайнския Вадуц, който го няма на картата? При това не говорим само за Делио Роси, а в исторически план?

- Според мен никой не си е мислил, но това беше неминуемо. Но въпреки това, от една страна, трябва да се гледа положително на този резултат. Защото иначе нямаше да се отървем от Роси и досега. Така че си има и положителна страна.

Според вас само заради промяната на треньорите ли поизгря слънце и за левскарите?

- Разбира се.

Сега има усмивки по лицата на футболистите, стадионът започна да се пълни...

- Безспорно. Винаги съм казвал, че треньорът е може би най-важната фигура в един клуб и в неговото развитие. Така че на този етап всички, които обичаме Левски, трябва да сме щастливи от промяната в клуба.

Значи най-накрая шефовете са осъзнали, че с такъв тип треньор като Роси работата няма да стане, и обърнаха другата страна - с усмихнат човек, който на всичкото отгоре обича атакуващия футбол... Все пак вие най-добре знаете какво означава усмихната съблекалня.

- Вижте какво, ръководството на Левски се учи в движение. Прави го по трудния начин и минава по неравния път, но поне в отношение на треньорската смяна мисля, че успяха.

Преди време казахте, че няма да пуснете Обертан в съблекалнята. Сега, ако сте шеф, сигурно няма да му постелете килим, но поне ще го потупате по рамото - така ли е? Друг футболист ли е вече?

- Аз винаги съм го казвал - смятам, че нападател, който вкарва 2-3 гола на сезон, не става за Левски. Това е ситуацията. Хората са казали, че в царството на слепите едноокият е цар. Футболните качества на Обертан са безспорни, но нивото на българския футбол и на първенството ни е толкова ниско, че тук не е трудно да играе всеки. Виждате Мартин Камбуров - радвам му се на момчето и шапка му свалям - той на 38-39 години е най-добрият централен нападател в България и това показва нивото на нашия футбол. Гошо Петков на 42 години е най-добрият вратар и е в националния отбор. Докато чужденците не правят огромна разлика в един клуб, ще отпадаме от отбори като Вадуц. В България е лесно, имаш да изиграеш по четири мача срещу Лудогорец и ЦСКА - всичко друго е разходка. Да, Обертан е важна част в този отбор, но моето виждане за един Левски, който иска първо у нас да постигне успехи и след това да се реализира в Европа, е съвсем различно. Съжалявам много.

Лудогорец защо не успя да задържи Пауло Аутуори?

- Преди месец казах, че ние този филм в Лудогорец го гледахме преди няколко години с португалеца Бруно Рибейро. Разбира се, че говорим за друго ниво обаче, при Лудогорец... Моето мнение е, че постигнаха изключителни успехи. Оставете титлите в България, това не го броим толкова, в Европа изиграха запомнящи се сблъсъци. Но на тях водещите им футболисти са на по над 30 години. Според мен изпуснаха момента да си подновят отбора. Те затова страдат в момента и им е тежко. Въпреки че пак играят най-добрия футбол в България. Личното ми мнение е, че тези футболисти много трудно излизат за всеки мач от първенството напълно мотивирани. Това е много тежко - да поддържаш такъв процес в съблекалнята. И на базата на всичките успехи, които постигнаха тези момчета, най-нормалното е да направят грешка с всеки отбор у нас. Защото три дни по-късно играят в Европа и у нас те не могат да се мотивират. Просто са спечелили абсолютно всичко възможно. Затова и правят грешки. С тях дават възможност на Левски и ЦСКА да са плътно до тях.

А както се казва - когато не им върви играта, им помагат и съдиите...

- Е, това за България е ясно. Съдийството е друга тема. Там за всички ни е ясно за какво става въпрос. Истината е, че не може да се отрече фактът, че Лудогорец играеше най-добрия футбол в нашето първенство. И с малко помощ бе абсолютно достатъчно. Това е единственото, което може да спре Левски. Хайде, не е единственото, но е едно от нещата, които би трябвало да притесняват в Левски.

Съдийството ли?

- Разбира се, че съдийството. Много ясно е.

Какво е мнението ви за ЦСКА - ще имат ли ресурс да се противопоставят на Левски и Лудогорец, или ще останат на третото място, на което са в момента?

- Според мен не са за отписване, още повече, че са на една точка от Лудогорец и три зад Левски. ЦСКА в никакъв случай не трябва да се отписва - на база традиции, публика и потенциал като играчи. Мисля, че все още не могат организационно да се справят - говоря за играта, там нещо им куца. Иначе като футболисти - те имат достатъчно потенциал този сезон да бъдат конкурентоспособни на двата отбора пред тях. Не бих казал, че им липсва постоянство, а точно организация на играта. Според мен играят с някаква схема, която малко ни връща в 50-те години на миналия век - системата WM - 4-2-4, което в съвременния футбол е смъртоносно - във всеки един момент тя може да ти изиграе лоша шега. Те реално са на терена с четирима нападатели и с двама халфове.

Считате ли, че с Ел Маестро...

- Не исках да коментирам ЦСКА, казвам това, което на този етап се забелязва.

Има ли развитие и ентусиазъм в националния отбор?

- Националният отбор дава максимума от себе си. Всички в България трябва да го разберат и да се отдаде заслуженото на Петьо Хубчев. Той изстисква във всеки мач максимума от всеки футболист и отбора като цяло. На база на качеството, което имаме като играчи, трябва да сме суперщастливи и доволни от това, което се случва в Лигата на нациите.

Отдолу идва ли нещо добро? Младежите загубиха с 0:1 от Люксембург. Може би това вече не са лоши, а нормални новини?

- Те юношите и миналата година в Стара Загора загубиха от Люксембург с 0:1, при това тогава като че ли гостите бяха в състава си с 10 човека до 18 години, а не на по 21. Така че това не е някаква страшна изненада.

Не е ли много лошо, че това вече го приемаме като ежедневна новина? Преди 10 години загуба от такъв отбор се приемаше за катастрофа, скубеха се коси, а сега просто казваме - нищо ново не се е случило.

- Това е реалността и действителността. Хората работят и се развиват. Ние се опитваме, ама какво правим?

Кажете тогава поне нещо оптимистично за финал?

- Оптимистично за мен ще е Левски да не загуби в събота. Или поне да играе така, че да даде максимума си. Оттам нататък - каквото дойде.

Левски би ЦСКА, а след това на "Герена" със Славия дойдоха около 10 хиляди човека.

- А ако победим Лудогорец, на следващия мач стадионът ще е пълен. Това е най-нормалното нещо, хората са зажаднели. Съвсем малко им трябва, за да се върнат на стадиона. Все пак 10 години не сме печелили нищо.

Значи това съвсем малкото се казва Славиша Стоянович, така ли е?

- Сега малкото се казва - положителни резултати всяка седмица. Това е! Не бива да се допуска хората да се разочароват в един момент. Не трябва да става така, че например да се победи в Разград или да се вземе точка от там, а след това да не бием Верея на "Герена" - това го правим вече 10 години поред.

Колко време му трябва на този отбор да поузрее, за да не допуска подобни грешки?

- Отбора на Верея го дадох просто като пример, въпреки че следващото домакинство е с тях. Няма значение кой е съперникът - просто не трябва да се прави грешка. Но да се върнем на въпроса - в един отбор започва да се вижда работата на треньора някъде след третия месец. Но трябва да поработи година, за да свикнат футболистите с неговите изисквания, мислене и философия на игра.

В предишно интервю пред "Тема Спорт" бяхте казали, че ако тези футболисти на Левски ви ги строят пред съблекалнята на онзи ваш отбор със Станимир Стоилов - ще вземете двама за резерви - Кали Тиам на Ричард Еромоигбе и Паулиньо на някой от крилата Христо Йовов и Димитър Телкийски. Държите ли още на тази преценка? Появи ли се още някой, който би влязъл в онзи отбор?

- Ха! Вижте - по принцип не обичам да сравнявам поколенията. Този отбор в момента е толкова далеч от онзи - на светлинни години е още. Първо - като резултати. И второ - като начин и стил на игра. Тепърва тези момчета, които сега са в Левски, трябва във всяка тренировка и мач да се доказват. И да показват, че искат да върнат Левски там, където му е мястото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови