Как футболният Терек ще бъде прекръстен на Ахмад Кадиров

OFFNews 09 февруари 2017 в 14:55 8300 0

Руският футболен Терек може да се прекръсти на Ахмад в чест на бившия президент на Чечня Ахмад Кадиров. За идеята съобщи вицето на тима Хайдар Алханов, а предложението идвало от благодарни фенове.

Терек е основан през 1946 година. Тогава носи името Динамо. След две години тимът от Грозни е преименуван на Нефтяник. След още 10 получава името Терек. Сега пълното название е "Терек Грозни на името на А. Кадиров". Отборът играе на стадион "Ахмад-Арена".

На името на покойния чеченски командир вече са кръстени улица в Москва, мост в Санкт Петербург, регионален обществен фонд, огромна джамия в Йерусалим, че дори звезда - гигант, от съзвездие Лъв.

Ахмад Кадиров - религиозен и държавен лидер, е първият президент на Чечня, герой на Русия. Първо воюва срещу руснаците, но после минава на тяхна страна. Убит е при атентат на стадиона през 2004 година.

Синът му Рамзан Кадиров, който сега управлява Чечня,  се направи на приятно разсеян. Командирът заяви, че само бордът на директорите на Терек може да вземе решението.

Аз мнение не съм давал. Авторите на предложението се аргументират, че съществуват успешно доста клубове с името "Ахмад" в другите спортове. Също така Ахмад-Хаджи Кадиров има съществена роля във възраждането на Терек", каза прочутият син.

Припомняме, промоутърите от бойния клуб "Ахмат" получиха наистина световна известност през 2016 година, когато проведоха ММА турнир с участието на деца. В него се биха и тримата сина на Рамзан Кадиров, като телевизионен канал излъчваше пряко. Наложи се чак шефът на руската ММА федерация - легендата Федор Емеляненко, да критикува организаторите.

Подобни идеи не са новини в руския футбол. Запалянковци предложиха на "Бургер кинг" да дадат 500 милиона рубли за Зенит, като клубът се прекръсти на Зенит-Бургер кинг. Прочутата верига отказа.

Новият владетел на швейцарския Ксамакс пък е Булат Чагаев, вицепрезидент на Терек. Той предложи тимът да се казва вече Ксамакс Вайнах. На чеченски "вайнах" означава "наш народ". Феновете на Ксамакс скочиха  и предложението беше оттеглено.

При всички случаи промяната може да стане след края на сезона. В момента Терек върви отлично в руското първенство, като заема четвърто място с 28 точки след 17 кръга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови