ЕВРО 2020: 10 правила, които може да не знаете

OFFNews 08 юни 2021 в 14:14 2438 0

Регламентите на УЕФА обхващат всичко - от това, което се случва с трофея, до какви номера могат да носят играчите.

Знаете ли, че главните треньори са задължени да присъстват на пресконференция след всеки мач?

Убедени сме, че имате основната информация за УЕФА ЕВРО 2020:

- 24 отбора, разделени в шест групи на Eвро 2020, целящи да стигнат до отстраняването на 16 държави.

- Отборите получават три точки за победа

1. Очи към наградата

Купата на Анри Делоне, официалният трофей на УЕФА ЕВРО, който се връчва на отбора победител след финала, остава на съхранение в УЕФА след церемонията. Победителите всъщност прибират реплика в пълен размер, която не може да напусне страната на асоциацията без предварителното писмено съгласие на УЕФА.

Победителите също получават 40 златни медала - и подгласниците 40 сребърни медала - за разпределяне между играчите и персонала. Всяка страна във финалния турнир ще получи възпоменателен специален плакет.

2. Плащане на неустойката

Ако два отбора, изправени един срещу друг в последната си групова игра, са с равенство, тяхната позиция в групата се определя чрез изпълнение на дузпи.

Ако два или повече отбора, които не играят последния си групов мач един срещу друг, завършат нивото по точки, се използват различни критерии за разпределянето им. Първо,
взема се предвид пряк рекорд преди цялостното сравнение на групата да започне с головата разлика.

Освен това, член 21.03 обяснява как четирите най-добри трето класирани отбора също напредват до последните 16.

3. Опитайте отново

Ако даден мач не може да започне или не може да се играе изцяло, той по правило се играе или завършва на следващия ден, ако е възможно на същото място. Мачът, който е спрян, продължава от минутата, в която е прекъснат (със същата оценка и с топката на същото място).

На отборите е разрешено да сменят играчи за пренасрочената или възобновената игра (от тези от техния отбор на финала) с тези изключения:
- Играчите, спрени за или изпратени или заменени по време на оригиналната игра, не могат да участват.

- Отбор, който има изгонени един или повече играчи, ще продължи със същия брой играчи*

- Отборите могат да направят само броя замени, на които все още са имали право, когато мачът е бил прекратен.

- Жълтите картони от играта остават валидни при възобновяване.

* Ако има по-малко от седем играчи в някой от отборите, мачът не се играе или се прекъсва.

4. Бонус членове на отбора и замени

За да се намалят рисковете на отборите, изправени пред недостиг на налични играчи поради възможни положителни тестове за COVID-19 и последващи карантинни мерки, беше решено да се увеличат играчите за всички участващи отбори до 26. Въпреки това, 23 играчи ще останат максимално допустимия брой за всеки отделен мач.

След подаване на отборите, може да има неограничени замествания преди първия мач в случай на сериозно нараняване или заболяване (включително COVID-19 или „близък контакт“ с положителен случай). Вратарите могат да бъдат заменени по време на турнира в случай на физическа неработоспособност, дори ако един или двама вратари в състава все още са на разположение. Играч, който е заменен, не може да бъде добавен отново в състава.

На отборите ще бъде разрешено да използват максимум пет смени, като шестата смяна е разрешена само в продължението. Всеки отбор може да използва максимум три спирания на играта, за да направи смени (полувремето и пълното време, както и полувремето в продълженията, не намаляват броя на спирките в играта, които могат да бъдат използвани).
Допълнително спиране може да се използва по време на продълженията.

5. Отчитане на времето

И двете страни трябва да бъдат на стадиона най-малко 75 минути преди началото, което е и крайният срок за подаване на списъците за мача на официалните лица. Отборите се представят с обратно броене до начален старт, като ги уведомяват кога загрявките на терена могат да започнат и приключат и кога трябва да са готови да тръгнат през тунела. Националният химн на всяка страна е ограничен до максимум 90 секунди.

6. Не забравяйте паспорта си

Много повече отбори от нормалното може да са у дома по време на УЕФА ЕВРО 2020, но играчите все пак трябва да носят паспортите си, тъй като самоличността и правото им се проверяват два пъти. Регламент 46.02 гласи: „Всеки играч, който участва в състезанието, трябва да притежава валиден паспорт или лична карта на държавата, за която играе, съдържащ снимка и даващ пълни данни за рождената му дата (ден, месец, година ). В противен случай няма да му бъде позволено да участва в състезанието. "

7. Играта с номерата

Номерата на фланелките между 1 и 26 се разпределят на 26 играчи. No1 трябва да се носи от вратаря, а останалите 25 са по преценка на отборите. Регламент 56.02 гласи, че страните трябва да имат допълнителен набор от номерирани (или посочени) вратарски горнища в същите два цвята като техните обикновени вратарски горнища, в случай че външен играч трябва да влезе на вратата по време на мач.

8. Заемете мястото си

Всеки отбор има максимум 18 души, допуснати на резервната скамейка: 12 играчи и шест служители, включително лекар в отбора. И двете страни имат право на още пет технически места за онези, които оказват техническа подкрепа. В съответствие с Протокола за връщане към играта на УЕФА, местата ще бъдат раздалечени помежду си и следователно местата за отбора ще бъдат разширени до местата зад действителната пейка. Допълнителни места ще бъдат на разположение на всеки отбор в непосредствена близост, отделени от публиката.

9. Бързи реплики

Работата на играча не е свършена само защото играта е приключила. Един играч от всеки отбор (както и главните треньори) е длъжен да разговаря незабавно с водещия домакин или техния основен телевизионен оператор, притежаващ права на телевизията, на терена или до него (известен в сферата като „супер-светкавично интервю“) ).

Наредбите също така посочват, че треньорът и „най-малко четирима ключови играчи, т.е. играчи, които са имали решаващо влияние върху резултата“ от всеки отбор, включително
официалното лице на мача, трябва да бъдат на разположение на всички притежатели на права за телевизионни и радио интервюта в рамките на 15 минути след последния сигнал.

Те са известни като флаш интервюта. Старшите треньори също трябва да присъстват на официалната пресконференция, която ще започне в рамките на 20 минути след края на играта. На всичкото отгоре, като част от протокола за връщане към игра на УЕФА, ще се оформи отдалечена „смесена зона“. Не трябва да се организира конвенционална смесена зона, където медиите чакат да говорят с играчи, докато преминават между съблекалнята и отборния автобус.

10. Какво има в името?

Това, което ще наблюдавате е официалното наименование, „2018–20 финален турнир на Европейското първенство по футбол на УЕФА“. Състезанието протича и с по-познатото име
"УЕФА ЕВРО 2020". Това е 16-то издание, като 17-то ще се проведе в Германия през 2024 година.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови