Елин Топузаков - Топчо пред Nostrabet: Очаквам Левски да спечели Вечното дерби

OFFNews 04 октомври 2023 в 13:49 861 0

Елин Топузаков не е само легенда на Левски, а и един от най-обичаните му футболисти. Безкомпромисният защитник играеше със сърце и душа за „сините“ и бранеше стоически каузата на клуба на терена. Със синия екип той вдигна по пет пъти титлата и Купата на България, стигна до четвъртфинал за Купата на УЕФА, сега Лига Европа, и бе капитан на онзи Левски, който се превърна в първия наш отбор, участвал в групите на Шампионска лига. Елин е и рекордьор по изиграни срещи за тима от Герена в европейските клубни турнири.

В специално интервю за сайта Nostrabet.com Елин Топузаков изразява мнение за продукциите на Левски срещу Лудогорец и в родния елит и разкрива очакванията си за мача на мачовете в България.

Г-н Топузаков, Вашият коментар за двубоя Левски – Лудогорец?

Стана хубав мач от спортно-техническо естество, с определено предимство за единия и другия отбор. Видяхме тактическа битка, но като цяло срещата бе равностойна като представяне и от двата отбора.

Какво не достигна на „сините“ за позитивен резултат?

Това че не можахме да си вкараме положението, когато улучихме гредата, докато те си вкараха тяхното положение.

Според Вас, как се справи съдията?

Не искам да го коментирам, тъй като има компетентни органи, но, естествено, ние се чувстваме ощетени, тъй като имаше явни ситуации. Подкрепям позицията на ръководството ни, тъй като бях на мача, но в крайна сметка, ако си бяхме реализирали положението, тогава щеше да бъде друго.

Как оценявате представянето на Левски в първенството досега?

Доста добре, защото доминираме над всички и нямаше отбор, който да ни е надиграл. Футболът понякога обаче не е справедлив, и можехме да имаме повече точки и по-добри резултати в някои мачове. Но важното е, че всеки фен на Левски се радва и гордее със стила и начина на игра, който Левски показва във всеки мач, така че оттук нататък се надявам нашият отбор да върви само напред и нагоре.

Кои ще са основните конкуренти на Левски за титлата?

Те вече се изявиха, ако погледнете класирането. Това са Лудогорец, ЦСКА и добре представящите се Локомотив Пловдив и Черно море. Варненци са неприятен противник, дълги години имат едно ядро футболисти, с един треньор, който работи с тях. Те имат стиковка и изграден стил на игра, който им помага в това да бъдат на върха.

Ако трябва да сравните спортно-технически Левски с тези отбори, какво бихте казали?

Смятам, че силите са изравнени и не виждам някой да изпъква над останалите. От значение занапред ще бъде концентрацията в преките двубои или така наречени дербита, кой ще направи по-малко грешки и ще загуби по-малко точки. Съществува голяма конкуренция между петте тима и всеки от тях има своите шансове да постигне целите си.

Загубата от Лудогорец ще се отрази ли психически на „сините“ за Вечното дерби?

Не вярвам, защото този мач е абсолютно изключение от всички други и не може да бъде сравняван с тях. Върху Вечното дерби не оказват влияние нито моментната форма, нито моментните резултати. Левски – ЦСКА бих го определил за един специален мач от страстната седмица във футбола ни.

Г-н Топузаков, какъв е балансът Ви като като играч на Левски срещу ЦСКА?

След толкова години нямам статистически спомени, но съм участвал в над 40 двубоя във всякакви турнири и със сигурност балансът ми е положителен.

Кои победи и драматични мачове срещу ЦСКА винаги ще помните?

Веднъж ги бихме с 2:1 на „Герена“, като вкарах втория гол с левия крак. Две-три години по-рано бе починал баща ми и видях символика в това, а победата ни позволи да се откъснем с 5 точки няколко кръга преди края и предопредели битката за титлата, която впоследствие спечелихме. Помня също успеха с кървавия гол на Гонзо и един финал за Суперкупата. Той завърши 1:1 в редовното време. Аз отбелязах гола с глава за нашия тим, а после ги бихме с дузпи и вдигнахме трофея. Имам и два спечелени финала за Купата на България срещу ЦСКА с 3:1 и 2:1. На „Армията“ пък ги победихме за Купата с гол на Мендоса в 88-ата минута. Беше нисичък, но се разписа с глава. Преди двубоя имахме много контузени и наказани, и едва събрахме състав, но това не ни попречи да ликуваме.

Как се настройвахте за битката с „червените“?

Вижте, ние 7-8 години имахме едно ядро от играчи и си познавахме дори и кътните зъби. Бяхме приятели извън терен и тази симбиоза и това дълго партньорство по време на тренировките и мачовете беше много важно. Имахме си доверие един на друг, знаехме си силните и слаби страни и си си помагахме. Разполагахме със страхотен колектив и имахме хъс за победа, който бе създаден от силните индивидуални характери в съблекалнята. Това ни е помагало дълги години в такива мачове да се настройваме и да бъдем уверени, че сме по-добри и ще спечелим.

Какво изпитвахте, когато побеждавахте ЦСКА?

Това беше буря от емоции и удовлетворение след дербито, че сме си свършили добре работата, че виждам щастливите лица на нашите фенове по трибуните. Да споделя радостта и адреналина с тях след мача, да ги видя щастливи, че сме победили, да видя радостта в очите на хората, всичко това ме е изпълвало със задоволство.

Как се печели едно Вечно дерби?

Нужна е концентрация в дадени моменти, както и да предугаждаш действията на противника и да имаш въпросния хъс за победа, за който говорех. Но най-вече концентрация и да знаеш, че във всеки един момент трябва да си нащрек и на нокти, защото всеки един детайл или миг може да реши тази среща и кой да излезе победител в нея.

Това че ЦСКА е в серия от пет победи поред, дава ли му предимство за предстоящия сблъсък?

Има неписано правило че отборът, който влиза в по-добра форма във Вечното дерби, почти винаги губи. Този мач е извън всякава специфика, той е двуостър и не могат да се дават предварителни пронози. Нагласата през седмицата в единия и другия лагер е много важна, а това кой е по-напред в класирането, не играе роля.

Очакванията Ви от дербито в събота на „Васил Левски“?

Очаквам повече футбол, а не настройка на самите футболисти да не загубят и да не направят усилия да спечелят. Надявам се да видим повече футболни достойнства и надиграване. Левски има изграден стил, който няма да промени и ще се стреми да го утвърждава, и очаквам да спечели.

Какво бихте казали на „сините“ фенове?

Да продължават по същия начин да подкрепят отбора, без значение от противника. Убеден съм, че нашите почитатели отново ще бъдат над агитката на ЦСКА по трибуните, и им пожелавам само победи и щастливи моменти с любимия ни Левски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика