Quantcast

Станишев към задържаните турски журналисти: Не сте сами

OFFNews Последна промяна на 18 януари 2016 в 16:59 2277 2

„Не можем да си затваряме очите за увеличаващия се авторитаризъм на президента Ердоган, който упражнява все по-голям контрол върху медиите и съдебната система. Върховенството на закона и свободата на медиите са ключови за всяка държава и ние не можем да позволим демокрацията да бъде подкопавана по този начин.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев на импровизирана пресконференция пред затвора „Силиври“ близо до Истанбул. Официална делегация на партията е там, за да заяви подкрепата си уважаваните журналисти Джан Дюндар и Ердем Гюл, държани зад решетките от ноември миналата година.

Станишев подчертава, че Турция е важен партньор за Европа особено в областта на разрешаването на бежанската криза, но същевременно застава зад свободата на словото в Истанбул.

Пред затвора Станишев написа импровизирано писмо до Джан Дюндар и Ердем Гюл – главен редактор и ръководител на офиса в Анкара на вестник Джумхюриет, уверявайки ги, че ПЕС ще предаде цялата информация по случая на европейските институции. Писмото е доставено на журналистите от един от техните адвокати – Йегане Гюлей.

"Бъдете сигурни, че за европейските социалдемократи свободата на медиите е изключително важна тема. Ще предам цялата информация, която събрах по време на моето посещение за конгреса на Републиканската народна партия (РНП), на нашите партии-членки в Европа, на техните лидери, на нашите представители в националните и в европейските институции. Знайте, че не сте сами! Бъдете силни!“, се заявява още в писмото.

„Благодарим Ви за подкрепата и солидарността!“, написаха в отговор журналистите.

На конференцията пред затвора в подкрепа на свободата на медиите присъстваха турските депутати Умут Оран и Утку Чакърйозер, Луис Аяла - Генерален секретар на Социалистическия интернационал, заместник генералният секретар на ПЕС Джакомо Филибек. Към тях се присъединиха и Зюлфю Ливанели – музикант и писател, Али Кирца – журналист, и Небил Йозгетюрк – писател.

Пресконференцията е част от посещението по повод конгреса на РНП, където президентът на ПЕС Сергей Станишев се срещна с Кемал Кълъчдаролу, който бе преизбран за лидер на втората по големина партия в Турция и най-голямата опозиционна сила.

„РНП е силен партньор на ПЕС. Особено сега, Турция има нужда от лидери като Кемал Кълъчдаролу, които да поведат опозицията и да водят битката за запазването на демокрацията в страната.“, заяви Сергей Станишев. В рамките на визитата си, президентът на ПЕС се срещна и със Селахаттин Демирташ, лидер на Демократичната партия на народите, другата опозиционна партия в Турция.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.01 2016 в 17:57

Как да съм патриот, като там е Сидерщайн?
Как да съм демократ, като там е Радан и Бойко.
Как да съм социалист, като там е Станишев - Баш Паткана???
Местанката - АНАДОЛОевропеец, WTF????

Това е умишлен процес.

18.01 2016 в 17:43

Нали знаете, че БСП, ДПС, АТАКА и други съществуват само за да дискредитират идеите, които уж изповядват. :D

"Патриот" е Волен.
"Социалист" е Станишев.
"СУПЕР ТУРБО социалист и боец за права" е Параванката.
"Омбудсман" - Сестра Галева.
Местан, подкрепен от РБ - гарант за евроатлантическите ценности.
Човек даващ и интервю по боксерки - министър на културата.

И бивша мутра-философ води държавата. :D
Все едно директор на кланица да е прецедател на Съюза на Веганите.

Щеше да е смешно, но вече е трагично.