Арест за журналисти, разкрили, че Турция въоръжава сирийските бунтовници

OFFNews 27 ноември 2015 в 14:20 9125 14

Снимка AP

Съд в Истанбул обвини двама журналисти от опозиционния вестник "Република" в шпионаж, след като те разкриха, че турските тайни служби са изпращали оръжие на ислямистки бунтовници в Сирия.

Главният редактор Джан Дундаж и Ердем Гул, ръководител на редакцията в Анкара, са обвинени в шпиониране и разгласяване на държавни тайни, пишат турски медии.

И двамата са в ареста.

Според "Република" през януари 2014 г. турските служби за сигурност са заловили конвой от камиони близо до сирийската граница и в тях са открили кутии с оръжия и амуниции, които е трябвало да бъдат изпратени на бунтовниците, които воюват със сирийския президент Башар Асад.

Разкритието, публикувано през месец май, предизвика политическа буря в Турция и разяреният президент Реджеп Тайип Ердоган обеща Дундаж да плати "висока цена". Той лично е подал жалба за извършено криминално престъпление от 54-годишния журналист, в което е поискал той да бъде осъден на доживотен затвор.

Турция отрича да помага на бунтовниците в Сирия, както и на "Ислямска държава", въпреки че иска Асад да бъде свален от власт.

"Не се притеснявайте, това е чест за нас", коментира журналиста пред репортери и граждани в съда, преди да бъде отведен в ареста.

"Репортери без граници" по-рано призоваха съдиите да отхвърлят обвиненията срещу двамата. От организацията са категоричи, че става въпрос за политическо преследване.

Вестник "Република" беше награден като пазител на свободата на пресата за 2015 г. миналата седмица и Дундаж пътува до Страсбург, за да получи наградата.

"Ако тези двама журналисти бъдат пратени в затвора, това ще бъде допълнително доказателство, че турските власти са готови да използват методи, достойни за отминала епоха, за да потушат независимата журналистика в Турция", се казва в изявление на генералния секретар на "Репортери без граници" Кристоф Делоар.

"Репортери без граници" поставят Турция на 149-о място от общо 180 по свобода на печатните медии. Данните са от миналия месец и предупреждават за опасен скок на цензурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!