Европа чака 1 млн. бежанци тази година

OFFNews 08 февруари 2016 в 07:35 3461 7

Европа чака 1 млн. бежанци тази година

Броят на мигрантите и бежанците, които ще дойдат в Европа тази година, може отново да достигне 1 милион.  

По данни на базираната в Женева Международна организация по миграция (МОМ) 1 004 356 мигранти и бежанци са дошли в Европа през 2015 г. - четири пъти повече в сравнение с 219-те хиляди през предходната 2014 г.

Около 65 хиляди души са пристигнали на континента през януари, а той по традиция е месец, когато миграцията се забавя, отбеляза Джоел Милман, говорител на МОМ. Ако тези темпове се запазят, през 2016 г. в Европа ще дойдат общо 780 хиляди мигранти и бежанци. Знаем обаче, че потокът се засилва през лятото, "така че нямаме основания да смятаме, че към края на тази година няма да има 1 милион (новодошли)", посочи Милман.

Тя отбеляза, че няма промяна в условията в страните, от които тръгват най-много мигранти и бежанци. Той посочи конкретно Сирия. "Разбира се, надяваме се на успех на мирните преговори (между режима и опозицията), но не виждаме фундаментални промени", посочи Милман.

Говорителят на МОМ изрази дълбоко безпокойство по повод големия брой загинали мигранти. Над 370 човека вече са намерили смъртта си в Средиземно море край бреговете на Турция и Гърция от началото на годината, подчерта той.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Ла фурия излъга и надигра Англия на Саутгейт