ЕП осъди полицейското насилие в Каталуния, но подкрепи целостта на Испания

ЕНП: Полицаите в изборните секции бяха изпратени от каталунски съдии

OFFNews 04 октомври 2017 в 18:32 2673 1

Европейският парламент осъди полицейското насилие в Каталуния, но обяви, че конституцията на Испания трябва да се спазва.

Мерим си думите в този дебат, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

В Европа след Втората световна война основахме обществата си на демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Тези три ценности са неделими, без всяка от тях всичко би се сринало, добави той. Ако законът не дава необходимото, можеш да работиш за промяната му, но не може да не го спазваш. Конституциите трябва да бъдат спазвани. Общо е разбирането, че каталунското правителство не спази закона при организирането на референдума, коментира той, цитиран от БТА.

Видяхме тъжни картини в неделя. Насилието никога не е отговор и решение в политиката, никога не бива да бъде използвано като средство в нашите общества. Всяко правителство има задачата да защити закона и това понякога налага съразмерна употреба на сила. Свободата на изразяване е основна в ЕС, но едно мнение не е по-ценно от друго, само защото е изказано по-високо. Испанската конституция определя референдума от неделя за незаконен, посочи Тимерманс.

Манфред Вебер от ЕНП обяви, че никой не може да остане безучастен към случилото се, но допълни, че полицаите са били изпратени в изборните секции от каталунски съдии, а не от испанското правителство. 

Протестите не могат да заменят демократичния процес на взимане на решения. Каталунското правителство е безотговорно в разделянето на държавата и не трябва да предприема необратими стъпки. Поддържаме целостта на Испания, посочи Вебер.

От името на социалистите и демократите Джовани Питела отбеляза, че едностранното обявяване на независимост ще влоши положението допълнително.

Това ще бъде бедствие и не допринася с нищо за намирането на решение. Застрашена е европейската система, осигурила мир в последните десетилетия. Нямаме нужда от нови държави и нови граници. Помирението е причината за съществуването на Европа. Управлението на тази криза можеше и трябваше да бъде различно, коментира Питела.

Консерваторите обвиниха ЕК в двоен стандарт, като посочиха, че ако реакцията би била по-твърда, ако ставаше въпрос за друга държава. 

Председателят на групата на АЛДЕ Ги Верхофстат призова никой да не учи Испания на демокрация. Законът не може да се нарушава и без него не може да се управлява. Резултатът от референдума беше предизвестен и обявяването на независимост на тази основа е напълно безотговорно и ще донесе незаличимо разцепление сред испанците. Злоупотребявате с целта си, обърна се Верхофстат към каталунците и отбеляза, че в политиката не е срамно да се правят отстъпки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови