България сред страните с най-много нарушения при усвояването на европари

OFFNews 10 ноември 2015 в 12:35 3221 7

България е сред страните, които получават най-много неправомерно раздадени пари от програми на Европейския съюз. Това става ясно от доклад на одиторите на ЕС за 2014 г., който беше представен пред комисията по бюджетен контрол в ЕП от председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра, цитиран от БНР. 

Най-много пари се раздават неправомерно по програмите за "Икономическо, социално и териториално сближаване", а 5,7% от разходите изобщо не е следвало да бъдат направени, защото парите не са използвани в пълно съответствие с правилата на ЕС, сочи докладът.

Друг проблем е ниския процент на усвояване на средствата от проекти, като особено това важи за пет държави – България, Гърция, Испания, Румъния и Словакия. В тези страни нивата на усвояване на европарите е значително под средното за ЕС. В четири от тези страни общият размер на средствата, които все още не са заявени за плащане от бюджета на Съюза, варират на 15 на сто, или повече от техните годишни държавни разходи, става ясно още от доклада.

Европейската сметна палата е установила още нарушения при възлагането на обществени поръчки, като това е факт в общо осем държави, сред които и България. 6% от грешките са свързани с нередовни процедури за договаряне на търговете.

България е дадена като пример за това, че се плащат пари по програми в земеделието на фирми, които не са отговаряли на изискванията. Става дума за мярката "добавяне на стойност" към земеделските и горските продукти. В редица случаи е имало критерии за подбор на фирмите, но те не са били използвани като насока за насочване на средствата, тъй като бюджетът е бил достатъчен, за да се финансират всички допустими проекти, посочват одиторите. 

Като друг проблем Калдейра посочи необходимото преразпределение на финансовите средства за области, където те са най-необходими. Той призова за преразглеждане на правилата и схемите за отпускане на средствата на правителствата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови